Tips ’n trucs: speciale fietsschoenen
mei 26, 2018 //Als je een keer een triathlon doet en je hebt nog geen (eigen) racefiets, dan kun je prima na het zwemmen meteen schoenen aantrekken waarop je kunt fietsen en hardlopen. Dat scheelt tijd in de tweede wissel. Toch hebben de meeste triatleten aparte schoenen voor het fietsen en het lopen. Dat beetje extra wisseltijd nemen ze voor lief, want speciale fiets- of zelfs triathlon-fietsschoenen hebben fikse voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje en geven tips.
Ten opzichte van gympies of hardloopschoenen is het grote voordeel van speciale fietsschoenen dat ze veel beter steun geven bij die sport. Dat zit hem vooral in de stijve zool. Daardoor zakken je voeten niet over het pedaal en kun je met je hele voet kracht zetten.
Vastklikken
Daar komt bij dat je met fietsschoenen kunt ‘inklikken’: onder je zool kun je plaatjes bevestigen en die klik je vast aan een speciaal pedaal (zie foto’s). Er zijn verschillende systemen voor. Onder triatleten is SPD-SL populair, maar er zijn ook andere merken. Voordeel van vastgeklikt zitten is dat je voeten vanzelf precies goed op het pedaal staan en er niet af kunnen glijden (dat rijdt lekker ontspannen) en dat je aan de pedalen kunt trekken. Je zit trouwens niet helemaal muurvast: de plaatjes geven een beetje speling. Ze verschillen daarin wel, dus let goed op wat je koopt.
Het bevestigen van de plaatjes is niet moeilijk, maar belangrijk is wel dat ze precies goed onder je schoenen zitten. Daar wil de leverancier vast wel bij helpen, en anders moet je zelf aan de slag. Op internet staan instructies, bijvoorbeeld deze. Neem bij je eerste ritje wat gereedschap mee om ze eventueel wat bij te kunnen stellen. Heb je toch last, of wil je niet het risico lopen dat de plaatjes niet goed zitten? Dan het verstandig zijn om een fietsmeting te laten doen. Bij een fietsmeting wordt naar de totale zithouding op de fiets gekeken en dus ook naar de stand van de voeten op de pedalen en waar het plaatje het beste kan worden bevestigd. De plaatjes slijten af door gebruik, maar ze vervangen is niet zo lastig – onze eigen Sione legt uit hoe dat moet.
En ja, fietsen met voeten die vast zitten aan de pedalen is wel even anders… Heel veel fietsers gaan er in het begin een keer mee op hun oren. Dan kom je aanrijden bij een stoplicht en dan ben je even vergeten dat je uit moet klikken… Gelukkig is dat meestal een val zonder erg en het went heel gauw. Je kunt in het begin de pedalen wat losser zetten, dan kom je er makkelijker uit. Maar het uitklikken vergt wel even oefening. Als je vaker gaat fietsen en triathlonnen is dat zeker de moeite waard!
Speciale triathlonfietsschoenen
Met fietsschoenen loop je niet heel gemakkelijk, ook niet in de wisselzone. Daarom kan het handig zijn om dat op blote voeten te doen en je schoenen alvast aan je pedalen geklikt te hebben, om ze aan te trekken (en later ook weer uit) op de fiets. Als je dat goed doet, maakt het beide wissels sneller. Je moet er je schoenen voor met elastiekjes aan de fiets vastmaken om ze in de goede stand te krijgen (hier is een Engelstalig instructiefilmpje daarvoor). En het is zeker een kwestie van oefenen! Bovendien hebben dan speciale triathlon-fietsschoenen meerwaarde, want die hebben een lus aan de achterkant om het elastiek aan vast te maken. Vaak zijn ze bovendien wat zachter van binnen (vanwege die blote voeten) en is hun sluiting ook handig vast en los te maken tijdens het fietsen – handiger dan van ‘gewone’ fietsschoenen.