Veelgestelde vragen deelneemsters
juni 19, 2012 //We krijgen via de mail regelmatig vragen over de gang van zaken voor, tijdens en na de Vrouwentriathlon. We verzamelden de meest prangende vragen zoals: Welke kleding kan ik het beste aantrekken? Moet ik me helemaal afdrogen na het zwemmen? Moet ik een badmuts op? Is een helm verplicht? Hoe moet ik het startnummer bevestigen?
V: Welke kleding kan ik het beste aantrekken?
A: Er bestaat speciale triathlonkleding, maar omdat de Vrouwentriathlon erg kort is, kun je ook een badpak aandoen met daarover bijvoorbeeld een hardloop- of fietsbroek (dat is kleding die lekker snel droogt). Vergeet ook niet een sportbeha onder je zwempak of triathlonpak aan te trekken.
V: Moet ik mezelf helemaal afdrogen na het zwemmen?
A: Dat mag, maar hoeft niet. Wij springen altijd meteen op de fiets. Dat scheelt namelijk weer tijd. Dat lijkt koud, maar als je een beetje doortrapt heb je het zo warm.
V: Moet ik een badmuts op?
A: Ja, dat is verplicht. Die badmuts krijg je bij je inschrijving en mag je houden. Je draagt een badmuts zodat je goed te herkennen bent in het donkere water. Voor je eigen veiligheid dus.
V: Is een helm verplicht?
A: Ja. Ook hier gaat veiligheid voor alles. We willen jullie allemaal graag weer heel over de finishlijn zien komen.
V: Ik heb geen helm en ben dat vergeten op te geven bij de inschrijving.
A: Er zijn leenhelmen beschikbaar.
V: Is het fietsparkoers autovrij?
A: Het fietsparkoers is niet geheel autovrij. Je bent tijdens de Vrouwentriathlon gewoon een verkeersdeelnemer. Je moet je dus aan de verkeersregels houden en blijf dan ook zoveel mogelijk rechts van de weg fietsen. Er staan verkeersregelaars langs het parkoers, zorg dat je altijd hun aanwijzingen opvolgt.
V: Hoe moet ik het startnummer bevestigen?
A: Het handigst is het om een broekelastiek voor om je middel te maken (uiteinden even aan elkaar naaien) waar je met speldjes (zitten in de inschrijftas) je nummer op vast speldt. Dit elastiek kun je na het zwemmen om je middel doen. Je kunt ook het nummer op je kleding bevestigen (aan de voorkant!) met speldjes. Het is niet handig om daarmee te zwemmen (ga je voor de optie badpak met sportbroek, kies dan voor een elastiek).
V: Ik heb opgegeven dat ik borstcrawl zou zwemmen, maar misschien hou ik dat niet vol.
A: Geen probleem: begin gewoon met borstcrawl en switch lekker over naar schoolslag als het niet meer gaat.
V: Wat kan ik het beste aandoen? Loop- of fietsschoenen?
A: Je kunt ervoor kiezen om zowel met loopschoenen te fietsen als te lopen. Je kunt ook je fietsschoenen wisselen voor hardloopschoenen na het fietsen. Hardlopen met fietsschoenen is niet aan te raden (tenzij je fietsschoenen met een zachte zool hebt). Test van te voren uit wat de beste optie is voor jou.
V: Moet ik mijn fiets op slot zetten?
A: De wisselzone heet ook wel parc fermee en dat omschrijft eigenlijk goed wat het is. Een afgesloten zone. Het werkt zo, je krijgt bij het ophalen van je startgegevens een sticker die je op je fiets moet plakken. op deze sticker staat je startnummer.
Als je de wisselzone in gaat moet die sticker op je fiets zitten (plak hem om een remkabel heen, daar gaat hij gemakkelijk weer af). De wisselzone is alleen open voor deelneemsters, vrijwilligers en juryleden. Familie mag er dus niet in. Als de wedstrijd is afgelopen kan je je fiets weer uit de wisselzone halen. Je krijgt je fiets alleen mee als de sticker op je fiets overeen komt met je startnummer. Als je je startnummer hebt weggegooid, krijg je je fiets dus niet mee. Zo loopt iedereen met zijn eigen fiets weer naar buiten.
Doordat de zone afgesloten is en er alleen fietsen met startnummer mogen worden uitgehaald staat je fiets daar veilig. Je hoeft hem dus niet op slot te zetten. Deze manier van werken wordt wereldwijd bij alle triathlons gebruikt.