Over ons

Het organisatieteam van de Vrouwentriathlon in 2016De Vrouwentriathlon wordt georganiseerd voor en door vrouwen. De organisatie bestaat uit vrouwen die op verschillende niveaus triathlon beoefenen, en die zich vrijwillig inzetten voor de Vrouwentriathlon. Dit zijn ze:

Sione Jongstra raakte in 1996 verslingerd aan de triathlonsport na een triathloncursus in Groningen. En hoe: ze veroverde tien Nederlandse titels, won twee keer (in 2003 en 2004) brons op het wereldkampioenschap lange afstand en was goed voor dezelfde kleur medaille op het EK lange afstand in 2003. In 2007 zwom, liep en fietste ze naar de derde plaats in de Ironman van Lanzarote en maakte ze met een zeventiende plaats haar debuut in de Ironman Hawaii.

In de jaren daarna kon Sione vanwege een hardnekkige blessure niet hardlopen, maar maakte ze zich verdienstelijk in de wielersport, als lid van wielerteam Jan van Arckel. Vanaf 2013 gaat hardlopen weer, en zo kwam er in 2014 de 10e nationale titel erbij, plus in 2013 en 2014 met het dames-triathlonteam van Hellas. In 2015 was ze niet actief in wedstrijden, behalve dan bij de allerlaatste van Hellas – eerder in het seizoen werd ze moeder van dochter Milou!

In 2008 nam Sione het initiatief voor de Vrouwentriathlon. Daarnaast heeft ze in 2013 Siosport (www.siosport.nl) opgericht. Ze wil haar kennis graag overbrengen door mensen te begeleiden bij het bereiken van hun sportieve doelen, en door clinics, sportieve weken en trainingsstages te organiseren.

Sione is in 2016 bij alle Vrouwentriathlon-evenementen aanwezig. Ze komt ook weer uit in de eredivisie en wil graag weer langere afstanden gaan doen. Ze is benieuwd hoe de combinatie BPV-coordinator op het Johan Cruyff College Amsterdam, sport, Vrouwentriathon, Siosport én Milou gaat uitpakken! 

nienke

Nienke Vijver beleefde in 2014 haar vuurdoop bij de 1/8 Vrouwentriathlon van Nijeveen. Nienke fietst sinds 2009, begon eind 2013 met hardlopen en dook in 2014 af en toe het zwembad in. In 2015 deed Nienke mee aan de 1/16e Vrouwentriathlon Utrecht en aan een 1/8e triathlon in haar regio (Friesland). Voor 2016 stonden vijf triathlons op de planning, maar de plannen wijzigden drastisch omdat Nienke zwanger was van haar tweede kindje. In september beviel zij van een gezonde dochter. Eind 2016 pakte Nienke het sporten weer op, begin 2017 werd Nienke geplaagd door gezondheidsproblemen; eind februari werd de diagnose reuma vastgesteld. “De medicatie slaat nog niet helemaal aan, maar ik ben – onder begeleiding van coach Sione – toch weer begonnen met sporten. Doel dit jaar? De 1/16e Vrouwentriathlon van Utrecht finishen, in wat voor tijd maakt me niet uit. En verder hoop ik door te kunnen blijven sporten ondanks deze chronische ziekte.”

over-ons-saskia“Niets leuker dan sportieve grenzen verleggen en onmogelijk keuzes maken”, aldus Saskia van BaarZodoende komt ze in 2011 in aanraking met triathlon als ze meedoet aan de crosstriathlon in Kijkduin. Vanaf dat moment is ze verkocht aan deze sport. Haar volgende uitdaging was de Alpe D’huez triathlon. In de Alpen ontstond ook direct een tweede passie: trailrunnen. In 2015 voltooide Saskia de Ironman van Nice en voor 2016 heeft ze als doel om die tijd te verbeteren bij de Ironman van Maastricht. Ze komt bovendien uit voor het Siosport-Vrouwentriathlon 2eDivisieteam Naast sporten, is grafisch vormgeven een uit de hand gelopen hobby van Saskia. Zodoende kwam zij in het najaar van 2012 bij de Vrouwentriathlon terecht, om daar met veel plezier de vormgeving van het drukwerk te verzorgen.

louise

Louise Cornelis fietst al jaren als ze in 2009 ook gaat hardlopen. Een beetje zwemmen doet ze al lang, en zo komt de triathlon in zicht. In 2011 doet ze voor het eerst mee, en van het een komt het ander: ze is nu ruim twintig  triathlons verder, vier daarvan waren Vrouwentriathlons. In 2016 volbracht ze, op haar 50e, de Ironman van Vichy. Louise: “De hele afstand, dat blijft bij die ene keer. Het was supergaaf om te doen maar mijn leven werd er wel wat eenzijdig van, van zo veel trainen, en ik vind ook nog andere dingen leuk om te doen. Ik houd het dit seizoen dus bij kortere afstanden: lekker knallen!” Louise doet graag dingen met tekst; voor de Vrouwentriathlon is ze webredacteur en ze is bij de wedstrijd in Utrecht aanwezig als onze eigen verslaggever.

dorineDorine Versluis doet in 2012  voor het eerst mee aan de Vrouwentriathlon in Utrecht. Ze is meteen verslingerd aan de triathlon sport en gaat nog hetzelfde jaar mee met de trainingsstage op Lanzarote georganiseerd door Siosport: “Daar ben ik alleen maar enthousiaster geworden van de combinatie tussen zwemmen, fietsen en lopen. Sindsdien ben ik op meerdere 1/16, 1/8 en 1/4 triathlons gestart.” Helaas was Dorine vorig jaar een tijd uit de running door een hernia. Toen werd ze  vrijwilligerscoordinator voor Beesd.

Anne FloorAnne Floor Lagerweij is coördinator van de wedstrijd in Utrecht. Zij deed in 2013 zelf aan die wedstrijd mee. Dat was haar eerste triathlon en ze zegt daarover:  “Eigenlijk kun je wel zeggen dat ik sindsdien het triathlonvirus te pakken heb“. Elk seizoen doet ze meer, ook in het buitenland. Voor volgend jaar is de Olympische Afstand in Hamburg haar grootste triathlondoel. Afgelopen jaar kon ze vanwege een blessure niet meedoen in Beesd, en toen was ze daar als vrijwilliger actief. Ze zag hoe veel ze kon betekenen en hoe enthousiast al die vrouwen waren, en toen besloot ze nog meer met de sport te willen doen. Samen met Hellen gaat ze van de Vrouwentriathlon in Utrecht een succes maken!

WilmaWilma Franke is coördinator van de Vrouwentriathlon in Beesd. Ze volbracht daar zelf in 2011 de 1/16e afstand, en dat terwijl door een ongeluk en reuma sporten helemaal niet vanzelfsprekend voor haar is. In 2009 regelde een revalidatiearts al eens een driewieler voor haar, maar zelf dacht ze meer aan een racefiets, en dat bleek terecht. Komend seizoen hoopt ze de kwart afstand van Deil te volbrengen. Voor Wilma heeft de triathlon iets magisch: “Je helemaal alleen erdoorheen worstelen, finish je, dan is dat helemaal alleen jouw verdienste”. Ook als vrijwilliger ervaart ze die magie. Ze zou daarom iedereen willen oproepen om mee te doen in Utrecht of Beesd, als sporter of als vrijwilliger!

tanjaklein

Tanja Borger traint al een paar jaar bij Siosport en deed ook al wat Vrouwentriathlons, onder andere vorig jaar die van Nijeveen, samen met haar dochter. “De combi van sporten trekt me aan, en ik vind het leuk om iets van een doel te hebben. De sfeer bij de Vrouwentriathlon is lekker relaxed, iedereen geeft elkaar adviezen. En die in Utrecht is bij mij in de buurt!” Dit seizoen is ze nog niet in actie gekomen bij een triathlon, vanwege hardnekkige knieproblemen, maar ze hoopt dat het binnenkort weer gaat. Ze kon dus niet meedoen aan de Zwemloop, en ging daar toen heen als vrijwilliger. Haar handigheid met rekenen en Excel bleef niet onopgemerkt en zo werd zij gevraagd als coördinator inschrijvingen. De wedstrijd in Utrecht was haar vuurdoop en dat is goed bevallen!

Foto’s: Kees van Rooden