Alle drinksystemen op een rij

maart 5, 2012 //

Veel atleten denken te weinig aan hun vochtniveau tijdens de wedstrijd of de training. En als ze er wel aan denken dat is het vooral in de zomer, maar ook in de winter kan je uitgedroogd raken.  Een overzicht van de drinksystemen die er te koop zijn. Bij alle systemen geldt uiteraard dat je eerst in training moet oefenen voordat je ze in een wedstrijd gebruikt.

Bidon gordel (lopen)
Dit is een riem die je om je middel of op je heupen kan dragen waar 1 of meerdere bidons in zitten. Voordeel is dat je bij verlies van een bidon gewoon een andere kan gebruiken. Wel moet je houden van het gewicht dat je meedraagt tijdens het lopen. Vaak zitten er zakjes voor je sleutels en telefoon op de riem.

Handbidon (lopen)
Dit zijn ronde minibidons met een opening in het midden. Je draagt de bidons in je hand. Voordeel is dat je niet om je middel hoeft te dragen, Nadeel is dat er niet heel veel vloeistof in kan en dat je de flesjes altijd moet vasthouden. Als je flesje half leeg is kan het bewegende water storend zijn.

Flessen gordel (lopen)
Een (vaak van elastiek) riem met daarop plaats voor 4 of meer flesjes. In de flesjes kan je vocht of energiegel doen. Voordeel is dat je veel vocht mee kan nemen en kan kiezen voor vocht, gel of een combinatie. Je moet uiteraard wel weer houden van een riem om je middel. Ander voordeel is dat het gewicht goed verdeeld is over je lichaam. En je kan goed in de gaten houden hoeveel vocht je hebt gedronken.

Drinkrugzak (lopen en fietsen)
Camelbag is de bekendste producent van rugzakken met daarin een waterblaas. In deze blaas kan je grote hoeveelheden vocht meenemen. Voor de meeste mensen niet plezierig om mee hard te lopen, maar perfect voor lange fiets- of mountainbike tochten. Door middel van een drinkslang kan je fietsen en drinken tegelijk. De blaas is redelijk goed schoon te maken en te vervangen als hij te vies of kapot is. De rugzakken waarin de blaas zit variëren van simpel (zonder zakjes) tot een echte stadsrugzak voor bijvoorbeeld wandeltochten. Veel grotere leveranciers dal Deuter en Camelbag hebben speciale vrouwenmodellen. Daarbij zijn de schouderbanden smaller zodat je borsten niet in de verdrukking komen.

Bidon en bidonhouder (fietsen)
De meest voor de hand liggende manier om aan je vocht te komen tijdens de fietstraining of de wedstrijd. Bidonhouders en bidons zijn er in alle prijsklassen te koop. Van enkele euro’s tot 100 euro. Verschil zit in het materiaal (metaal, aluminium of carbon) en het daaraan gekoppelde gewicht.
Kies een bidonhouder aan de hand van je budget en wat je mooi vindt. Let er wel op dat de bidon er goed in blijft klemmen, maar dat je hem er wel gemakkelijk uit kan halen.
Bidons zijn er van verschillende materialen en in verschillende groottes. Let bij de aanschaf van een bidon goed op dat je er gemakkelijk uit kan drinken, dus dat het drinktuutje goed werkt en dat je de bidon in kan knijpen om de drank eruit te spuiten. Let ook op dat de vulopening groot genoeg is om er energiepoeder met een schepje in te gooien. Daarnaast moet je goed opletten dat de bidon goed in je houder past en bij het uitnemen niet geblokkeerd wordt door je frame. De bidonhouder en bidon zijn bij iedere fietsenzaak en bij de meeste fietsen webwinkels te koop, daarom heb ik ze niet opgenomen in deverkoopinformatie hieronder.

Aerobidons (fietsen)
Dit zijn bidons speciaal ontwikkeld om tussen de buizen van je ligstuur te plaatsen. Iedere fabrikant heeft zijn eigen systeem van vastmaken. Let bij de aanschaf goed op of de bidon goed tussen je ligstuur past en of alle bevestigingsmaterialen bij de set zitten. Er kan veel vocht in deze bidons en je kan ze tijdens de wedstrijd gemakkelijk bijvullen met bidons van de organisatie. In de opening zit een sponsje dat ervoor zorgt dat het vocht niet uit de bidon klotst. Drinken die je door middel van een rietje.