Alleen maar sporten en verder niks! Verslag trainingsstage Lanzarote

maart 24, 2016 //

Achttien vrouwen gingen van 6 tot en met 13 maart op trainingsstage naar Lanzarote. Die week was georganiseerd door Siosport, met Sione Jongstra als begeleider. Ans Koetsenruijter en Jane Peterzon, beide uit Rotterdam, gingen allebei voor het eerst mee. Ze vertellen hoe ze de week hebben ervaren. Eén woord gebruiken ze allebei: ‘Superleuk!’

Voor Ans zat dat leuke bijvoorbeeld in het onderlinge uitwisselen: “Er was een fijne sfeer in de groep. Negen vrouwen waren al eerder mee geweest, de andere negen waren er voor het eerst. De ervaren vrouwen begonnen meteen met vertellen over wat we konden verwachten. Iedereen was bereid om te delen en van elkaar te leren. Links en rechts kreeg je tips!”

Deelneemsters in bubbelbadJane benadrukt de prettige combinatie van intensief sporten en veel tijd voor rust en ontspanning: “Ik heb in die week misschien niet eens zo heel veel meer gesport dan in een gewone week, maar dan moet ik daarnaast ook nog werken en zorgen. Nu hoefde ik alleen maar te sporten en verder niks. Ik had een paar boeken bij me, en dat was heerlijk rustig – ik had net een drukke tijd thuis achter de rug. Sione zei het trouwens ook: rust is een belangrijk deel van je training.” Ans vult aan: “De afwisseling was fijn. Sporten, veel buiten, wijntje drinken, hapje eten, lekkere koffie, of tijdens het fietsen even ergens bij een bakkertje stoppen… we hebben veel van het eiland gezien zo. We hebben ook nog op de rustdag met een stel vrouwen een auto gehuurd om nog wat rond te kijken.”

Beide vrouwen hebben inspiratie geput uit de competitie – met elkaar. Ze waren rivalen, in dezelfde leeftijdscategorie (50+). De groep deed tijdens de week een driekamp: op een dag 250 meter zwemmen en 2 km lopen, de dag erna een tijdrit van 5 km met een klim erin. Na dag 1 stond Jane voor, maar ze wist al: Ans is een betere fietser. En ja, Ans wist Jane inderdaad te verslaan! De verliezer: “Ik dacht: potverdorie! Ik moet dat fietsen beter onder de knie krijgen! Ik had in de winter nauwelijks gefietst. Ik ben nu een week terug en ik ben al drie keer wezen fietsen!” Ans: “Ik bleek inderdaad best wel goed bergop te kunnen fietsen En het afdalen – geweldig! Ik was nog nooit eerder zo hard gegaan! Ik was ook wel heel blij met de prachtige fiets die ik daar had: een gloednieuwe Eddy Merckx fiets!”

Ans op de fiets op LanzaroteZowel Ans (foto rechts) als Jane (foto boven, rechts naast Anne Floor) zijn nog niet zo lang actief in de triathlonsport, maar ze hebben allebei wel al hun eerste triathlons achter de rug en plannen voor het nieuwe seizoen, op de achtste en kwart afstanden. Ans: “De wisseltraining was daarom heel nuttig. Vorig jaar kostte wisselen me nog wel 5 minuten, maar dankzij die training  wordt dat 300 procent sneller!”

Enige minpuntje van de week was de wind: het woei zo hard dat in zee zwemmen niet mogelijk was, en ook een lange fietstocht moest een dagje verzet worden. Ans: “In plaats van in zee zijn we toen wetsuits gaan uitproberen in het zwembad. En toen we niet konden fietsen, hebben we een extra core stability training gekregen van Sione. Zo loste het zich wel op. Uiteindelijk hebben we alles gedaan wat op het programma stond.” Jane: “Net op de dag dat we vertrokken was de wind weg. Ik had nog best een weekje langer willen blijven. En ik wil zeker nog een keer terug naar Lanzarote!”