Anekdotes uit 21 jaar Vrouwentriathlon

augustus 20, 2022 //

/ / / /

Deelneemsters met gewone fietsen, omkleden in de wisselzone, mannen die bij de Vrouwentriathlon mee mochten doen. Na 21 edities Vrouwentriathlon hebben we vreemde, grappige en mooie dingen meegemaakt. Zo is er één deelneemster die bijvoorbeeld 19 (!) keer mee heeft gedaan! Je vindt hier een korte bloemlezing uit 12 jaar Vrouwentriathlon.

Twee uur

Vrouwentriathlon Beesd 2009De eerste editie was in 2009 in Beesd, op en rond het terrein van camping Betuwestrand. Vooraf vroegen we de deelneemsters hoe lang ze dachten er over te doen, zodat we een inschatting konden maken tot hoe laat de wedstrijd zou duren. De antwoorden liepen nogal uiteen: op de 1/16 gaven de deelneemsters tijden aan van 20 minuten tot twee uur. Nu ging er wel eens een deelneemster over de grens van een uur. Maar twee uur…nee, dat is – gelukkig! – nooit gebeurd.

Mannen ook welkom?

Meestal waren mannen alléén welkom bij de Vrouwentriathlon als vrijwilliger of als publiek. Maar in 2014 en 2015 maakten we een uitzondering bij onze wedstrijd in Nijeveen. In 2014 hadden we niet zoveel deelneemsters en hebben we mannen de gelegenheid gegeven ook mee te doen. De aanwezige mannen voelden zich vereerd! In 2015 konden mannen nóg een keer meedoen. Het parcours in Nijeveen was daarnaast opgenomen als sprintafstand op de racekalender van de 2eDivisie van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB), waardoor er nóg meer mannelijke triatleten hun opwachting maakten in Nijeveen.

Maar liefst 19 keer meegedaan

Marianne IJnsenTijdens de 21 edities begroetten we iedere keer nieuwe gezichten, maar ook ‘oude bekenden’. Eén dame is in al die jaren wel heel erg trouw geweest: Marianne IJnsen. Marianne maakte in 2009 haar triathlon-debuut bij de eerste Vrouwentriathlon in Beesd en nadien zagen we haar nog vele malen terug. In 2020 spraken we haar als deelneemster van de maand. Waarom ze al die jaren aan de start stond? Vanwege de sfeer, die is volgens Marianne ‘in één woord geweldig!’.

Op de gewone fiets

De één komt met een profi tijdritfiets, de ander heeft een oude (of nieuwe) racefiets of mountainbike, maar ook gewone fietsen waren al die 21 edities van harte welkom bij de Vrouwentriathlon. Tijdens één van de eerdere edities was er zelfs een deelneemster die een vrolijk fietsmandje aan haar stuur had.

En één van de vrouwen vroeg aan de organisatie waar ze haar fietssleutel kon laten tijdens het zwemmen en hardlopen. Gelukkig konden we haar vertellen dat haar fiets veilig in de wisselzone stond en dat er heus niemand mee vandoor zou gaan!