ATB’ers Ruinen volbrengen Vrouwentriathlon Nijeveen

juni 19, 2014 //

/

Onder leiding van de 53-jarige Betsy Post heeft een aantal leden van de ATB-club uit Ruinen de afgelopen maanden flink getraind voor de Vrouwentriathlon van Nijeveen. Allen hebben deze volbracht! Betsy vertelt hoe zij met de triathlonsport in aanraking is gekomen en wat haar drijfveren zijn om te (blijven) sporten. Een bijzonder verhaal! Bianca Kuik is één van de ATB’ers en vertelt hoe zij de voorbereiding heeft ervaren. Bianca finishte als laatste op 11 juni maar dat deerde haar totaal niet: “Het is me gelukt, dat vind ik veel belangrijker!” zo vertelde zij enthousiast na afloop.

Betsy Post heeft haar hele leven al gesport. “Ik werd daarin ontzettend gestimuleerd door mijn moeder, zij vond dat belangrijk. Dat was voor die tijd erg modern. In een dorp waar verder niets was, kon je kiezen uit gym en korfbal. Ik vond beide niet echt leuk, maar uiteindelijk is het korfbal geworden.” Toen Betsy de mogelijkheid kreeg om ook andere sporten te beoefenen, greep zij die kans met beide handen aan: hardlopen, fietsen en aerobic.

Via haar werk (woningcorporatie) ontdekte Betsy de triathlon. “Binnen corporatieland werd en wordt één keer per jaar een triatlon georganiseerd. Een collega heeft mij overgehaald om mee te doen. Een 1/8e zou ik volgens haar wel kunnen.” Haar collega had gelijk. Betsy deed ieder jaar mee en ook nog eens met succes. In 2005 en 2006 organiseerde zij samen met een collega en de triathlonvereniging van Nijeveen de landelijke triathlon voor woningcorporaties. “Echt een geweldige tijd en een groot succes.”

Een paar jaar geleden vroeg Lubbechien Luten of Betsy er iets in zag om een ATB-groep voor vrouwen op te richten. “Samen met nog twee dames is dat gelukt. We hadden gehoopt dat er zich ongeveer 5 tot 6 dames zouden aanmelden. Dat werden er 25, dat was schrikken!” Lubbechien heeft cursussen bij de NTFU gevold en is nu fietstrainer. Inmiddels zijn er vanwege niveauverschil zelfs twee ATB-groepen voor vrouwen in Ruinen. De vrouwen fietsen van april tot en met september. In de wintermaanden ligt de training dus stil. “Daarom hebben we met 10 dames besloten om in de winter te gaan zwemmen. Erg gezellig. Tja en daar is de gedachte ontstaan om mee te doen aan de vrouwentriatlon. Er zijn inmiddels ook dames die zich hebben aangesloten bij de loopgroep, waar ik training geef”, vertelt Betsy.

Het sporten en trainen geven is voor Betsy niet zomaar vanzelfsprekend. Twee jaar geleden, in april 2012, werd Betsy getroffen door borstkanker. “Ik heb een moeilijke periode doorgemaakt, van operatie, bestralingen en nu nog hormoonbehandeling. Ik heb altijd nog hard gelopen tot een week voor het einde van de bestralingen. Ik heb dit ook met de radioloog besproken, hij gaf aan dat mijn conditie toch een bepalende factor was voor de fitheid in de tijd van behandelingen. Natuurlijk ben ik erg moe geweest en is mijn conditie afgenomen, maar mijn leeftijd gaat ook tellen. Dus de doelstelling is om over de streep te komen bij de 1/8e triatlon. Het zal voor mij emotioneel zijn, maar het is ook een signaal naar alle vrouwen die getroffen worden door deze vreselijke ziekte, dat je ook prima kunt blijven sporten.”

Betsy haalde inderdaad de finish van de Vrouwentriathlon in Nijeveen op 11 juni 2014. “Het was emotioneel en moeilijk, maar ook mooi”, liet zij na afloop weten.

Bianca Kuik (36) woont haar hele leven al in Ruinen. Ook zij is – net als Betsy – al van kinds af aan sportief bezig. “Ik ben begonnen met korfballen en toen ik een jaar of tien was overgestapt naar voetballen. Ook heb ik heel wat jaren samen met mijn broer op de mountainbike gefietst.” Toen de ATB groep in Ruinen vier jaar geleden werd opgericht, meldde Bianca zich meteen aan als lid.

Daar leerde zij Betsy kennen die deze winter dus met het plan kwam om mee te doen aan de Vrouwentriathlon van Nijeveen. “Eerst leek het mij maar niks. Na goed nadenken besloot ik toch mee te doen. Het is mijn eerste triathlon ervaring en ik vind het een mooie uitdaging.” Ter voorbereiding gingen de vrouwen elke week zwemmen. Bianca werd lid van de loopgroep van Ruinen, sinds oktober loopt zij elke week hard. Verder fietst zij bijna elke dag naar Meppel, waar zij als schoonmaakster op een school werkt. En zo’n drie keer per week zit zij op de ATB

“In de afgelopen weken hebben we nog weer gezwommen in het zwembad van Ruinen om even weer het zwemgevoel terug te krijgen.” Vóór de Vrouwentriathlon van Nijeveen hebben de vrouwen nog even alle onderdelen achter elkaar geoefend. “Dat lukte. Nu maar hopen dat het in Nijeveen lukt. Ben benieuwd. Heb er veel zin in.”

Ook Bianca volbracht – zoals al gezegd – de Vrouwentriathlon op 11 juni in Nijeveen. En dat op een leenfiets (eigen ATB bij de fietsenmaker) die niet helemaal afgesteld was op haar lichaamslengte. Bianca grapte na afloop dan ook dat zij laatste was geworden omdat zij kortere benen had dan de twee deelnemers die vóór haar over de meet kwamen!