Baldé zegeviert bij 8e editie Vrouwentriathlon Utrecht

juni 24, 2018 //

/

(foto: John de Boer)

Nelleke Baldé uit het Zeeuwse Grijpskerke heeft zondag 24 juni 2018 de 8e editie van Vrouwentriathlon Utrecht op haar naam geschreven. Ze bleef met haar tijd van 1.11.50 de concurrentie ruim een minuut vóór op de lange afstand, de 1/8. Tweede werd Kim Hittinger, gevolgd door Nelleke Bosch. Bij de 1/16 wist Nesrine Leene uit Vleuten de eerste plek te bemachtigen.

Leene kwam als 11e van de fiets, en met een snelle tweede wissel en een ijzersterk loopgedeelte rukte ze op naar de 1e plaats. Ze kon dat zelf bijna niet geloven: “Twee weken geleden was ik hier in de buurt met een maatje aan het lopen en toen zeiden we tegen elkaar: hier is binnenkort de Vrouwentriathlon, zullen we meedoen? Toen hebben we ons ingeschreven.”

De Vleutense vervolgt: “Ik train niet op het zwemmen en fietsen. Ik vond het zwemmen ook nog best lastig: met zo veel mensen om me heen kan ik niet zo goed ademen, en ik kwam ergens in de middenmoot uit het water. Ook fietsen train ik nooit, maar ik heb wel veel kracht in mijn benen dankzij het skiën. Dat was vroeger mijn belangrijkste sport, toen ik nog in Libanon woonde. Ik ben tien jaar geleden vanwege mijn Nederlandse man naar hier gekomen. Toen zocht ik een alternatief voor het skiën. Na de geboorte van mijn zoon, zeven jaar geleden, ben ik marathons gaan doen.”

Nelleke Baldé, winnares van de 1/8 en sinds dit seizoen lid van het 1eDivisieteam van Siosport-Vrouwentriathlon, kende een goede start: ze was als vierde uit het water en dankzij een snelle wissel als eerste weg op de fiets. De koppositie gaf ze daarna niet meer af. Fietsen is haar sterkste onderdeel: ze reed bijna 38,5 km/u gemiddeld. Baldé eindigde vorig jaar als derde bij de Vrouwentriathlon, toen was haar tijd nog 1.20.22. “Ik had vorig jaar een paar dagen vóór de Vrouwentriathlon een aanrijding gehad op de fiets en ik zag nog bont en blauw, en dat werd erger door toen toch mee te doen. Dit jaar was een herkansing.”

Kleine botsing en veel sportieve hoogtepunten

De 8e editie in het jubileumjaar van de Vrouwentriathlon – de stichting organiseert voor het tiende jaar triathlons uitsluitend voor vrouwen – is dit jaar weer goed verlopen. Eén deelneemster kwam tijdens het fietsonderdeel helaas in botsing met een wandelaar. Gelukkig kwamen beiden er met schaafwonden en schrik goed vanaf. “Verder was het weer een mooi evenement, wij als vrijwillige organisatie hebben genoten van het enthousiasme van de deelneemsters en het publiek”, aldus Sione Jongstra, voorzitter van de Stichting Vrouwentriathlon.