Barbara Dona: ‘Trainingsweek Lanzarote uitdagend en tóch laagdrempelig’

april 28, 2023 //

Zwemmen, fietsen en hardlopen in de zon. In maart hield Sione Jongstra van Siosport voor de twaalfde keer de sportieve week – uitsluitend voor vrouwen – op Lanzarote. Eén van de deelneemsters was Barbara Dona (51) uit Vught. “Het was weer een hele gezellige week, een echte aanrader voor alle vrouwen die een uitdaging zoeken buiten hun ‘standaard-trainingen’ in Nederland.”

Barbara ging in maart 2023 voor de tweede keer mee, ook in 2022 was zij van de partij. “Ik zocht een sportieve uitdaging en wilde mezelf verbeteren. Via de website van de Vrouwentriathlon zag ik de video die in 2020 is gemaakt van de trainingsweek op Lanzarote. Wat ik daar hoorde en zag, sprak me zó aan dat ik me heb aangemeld. Die video heb ik in aanloop naar die eerste keer een aantal keren bekeken, leuk om alvast in de stemming te komen en het motiveerde me!”

Tijdens de eerste keer Lanzarote overwon Barbara haar angst voor afdalen. “En ik leerde dat klimmen heel erg leuk is om te doen! Dat eerste jaar was heel gezellig en dat was het dit jaar nog meer. We hebben fantastisch weer gehad en de groep was heel prettig: geen competitiedrang, dus ik voelde veel minder de noodzaak en de druk om mezelf te bewijzen.”

Voor komend seizoen staan er voor Barbara sportieve uitdagingen op het programma: de hele triathlon van Hamburg, een halve in Duisburg en aan het eind van het seizoen nog een hele in Italië. “Dat vergt flink wat trainingen. In het dagelijks leven ben ik tandarts, maar ik heb een echtgenoot die mij enorm ondersteunt in mijn hobby en mij thuis werk uit handen neemt, daardoor lukt het goed om te trainen.”

De week op Lanzarote heeft – behalve gezelligheid – ook nog nieuwe inzichten opgeleverd voor Barbara: “De wisseltraining die Sione gaf vond ik erg leuk. In de lange afstanden zal ik wellicht niet alles toepassen, maar ik neem zeker dingen mee naar de wedstrijden. En het leert je soepeler te zijn op de fiets, de training gaf me echt vertrouwen in wat ik kan.” De begeleiding van Sione gedurende de week heeft Barbara als heel positief ervaren. “Sione is helder en duidelijk. Je mag best afwijken van het plan, maar ze moedigt je aan om eruit te halen wat erin zit en niet onder te presteren. Deze week is een echte aanrader: uitdagend en tóch laagdrempelig.”