Blog: balletje, balletje…

maart 27, 2018 //

“Naar voren, naar rechts, naar achteren… Nee, niet overstrekken, houd dat bekken op de bal.” In gedachten hoor ik elke avond de stem van mijn fysiotherapeute terwijl ik braaf mijn oefeningen doe op de mat of bal. Sinds december heb ik last van mijn onderrug. Eerst dacht ik aan een reumaontsteking, maar het blijkt toch echt gewoon overbelasting te zijn. Dus hup: op de bal en draaien met die heupen!

Eigenlijk komen de problemen niet eens vanuit mijn rug, maar vanuit mijn kleine, schuine buikspieren. Laat ik het zo zeggen: als mijn buikspieren vorige week symbool stonden voor de gemeenteraadsverkiezingen, dan zou links glorieus winnen. Oftewel: mijn kleine buikspier aan de rechterkant heeft er moeite mee zijn werk te doen én vol te houden. En dat geeft dus weer rugklachten links.

Niet onoverkomelijk, ik kan er wel mee sporten. (Alhoewel het sporten momenteel behoorlijk in het slop zit, maar dat komt dan weer meer door de tig griepgolven die ons gezin hebben geteisterd. Maar dat is weer een heel ander verhaal…) Sinds deze week lukt het me ineens om liggend op de mat de rechterspier goed aan te spannen, aangespannen te houden én afwisselend mijn benen een klein stukje op te tillen. En dat alles mét spierkracht uit die ene onwillige rechterspier en zónder dat mijn bekken alle kanten op vliegt.

Maar dat draaien op die bal. Het is geloof ik mijn ding niet helemaal. En dat verbaast me, want toen we in het najaar op ons werk wat proefmateriaal hadden rondom actief zitmeubilair, heb ik heerlijk kunnen werken op een bal; lekker mijn balans zoeken, afwisselen tussen een stoel en de bal, prima! Maar echt met aandacht erop zitten en het rechterfront wakker schudden, dat is blijkbaar toch heel wat anders. Maar het zal me lukken. Want ik wil weer pijnvrij kunnen lopen, zitten, staan, tillen en vooral sporten. Want dat doel van 2018 – ook al staat het pas gepland in september – zal ik halen!

Nienke Vijver