Blog: blij met regen

januari 27, 2016 //

Al bij vertrek vanaf huis krijg ik de regenspetters in mijn gezicht. Eenmaal buiten de bebouwde kom – en dat is snel in ons kleine dorp – zwiept de wind de regen hard mijn gezicht in. Met een graad of drie en windkracht 4 (of was het toch 5?) voelt de regen aan als ijs. Ik huiver en ren door. Ondanks de kou, de regen, de harde wind, ben ik blij dat ik hier weer loop. Want gladheid heeft de afgelopen weken regelmatig roet in het eten gegooid.

Zoals op die woensdagochtend, toen ik mijn hardloopkleren al aan had. Ik hoefde alleen maar even mijn zoontje naar de peuterspeelzaal te brengen in een dorp zo’n zes kilometer verderop. Ja, het zou glad zijn in het Noorden – code rood gold al een paar dagen – maar bij ons in de Zuidwesthoek van Friesland viel dat nog alleszins mee. Ik besloot zelfs via de binnendoor route te rijden met de auto. Het leek immers helemaal niet glad.

Op de terugweg begon ik toch wat te twijfelen. Even de auto gestopt, uitstappen en met m’n voeten voelen of de weg nu wel of niet glad was. Zwiepppp, ik gleed bijna onderuit. Terwijl ik mijn zoontje weg bracht, was het tóch gaan ijzelen. Toen ik onze straat inreed met een slakkengangetje, draaide de auto zo om z’n as. Oké, hardlopen gaan we dus niet doen nu! Verplicht uurtje tacxen dan maar.

En die maandagavond, toen het te glad was om naar het zwembad te rijden. Weer een training naar de knoppen. Of die woensdag van laatst, toen het ineens toch ook weer glad was. Ja, ’s middags en ’s avonds was het prima te doen, maar toen had ik weer geen tijd.

Alle gemiste trainingen gaan door mijn hoofd terwijl ik nu in de ijzige regen ren. Was januari dan volledig kommer en kwel op trainingsgebied? Nou nee, zo erg was het nu ook weer niet. Ik heb mijn eerste cross gelopen op 2 januari en aan een winterse winterloop meegedaan (inclusief sneeuwbui). Ik sta dus alweer twee keer ergens in officiële uitslagen! En gezien de omstandigheden (winters weer en debuut op de cross) ben ik niet eens heel erg ontevreden met de tijden die ik bij beide loopjes heb neergezet.

En vandaag? Vandaag werkt het weer gewoon mee. Ik ben gewoon blij met regen. Want het is geen sneeuw die blijft liggen. Het is geen ijzel. Het is maar regen. Ja natuurlijk, ik word nat, maar ik kan gewoon lekker buiten sporten en eigenlijk is er niets mooiers dan dat. Op naar veel regendagen dit jaar!