Clinic bandje wisselen: ‘les van een echte pro’

mei 26, 2018 //

De clinic ‘bandje wisselen’ die Sione Jongstra onlangs voor de Vrouwentriathlon gaf, trok niet zoveel deelneemsters. Maar de vrouwen die kwamen, hebben er erg veel van opgestoken. Eén van hen was Franziska Waldau uit Alblasserdam. “Ik heb hieraan meegedaan omdat deze clinic door een echte pro gegeven werd. Dat maakt het interessant. Sione heeft heel veel ervaring en vrouwen hebben vaak weinig tot geen verstand van techniek.”

De van oorsprong Duitse triathlete woont sinds 2014 in Nederland. In Duitsland beoefende ze de triahtlonsport ook al. Franziska (43) begon met hardlopen. Ze vond dat zo leuk dat ze ondertussen meerdere marathons gelopen heeft. Fietsen was een andere passie van haar en om in de wintermaanden haar conditie op peil te houden deed ze mee met spinninglessen in de sportschool.

In de zomer trekt ze er eveneens vaak met de fiets op uit. “Een lekke band heb ik gelukkig nog nooit gehad en dat is maar goed ook want ik had nog nooit een band verwisseld. Toen ik op de Facebookpagina van Vrouwentriathlon zag dat er een clinic bandje wisselen gegeven ging worden, heb ik me meteen opgegeven.”

De deelnemende vrouwen kregen eerst uitleg van Sione en moesten daarna zelfstandig aan de slag om hun fietsband te wisselen. “Ik vond de clinic geweldig. We moesten het echt zelf doen. De tips en tricks van Sione kwamen goed van pas. Het wisselen van de band ging prima.” Franziska is zeker van plan om aan nog meer clinics van Siosport deel te nemen. “Zij heeft zoveel triathlon-ervaring. Van haar kan ik echt heel veel leren. Bijvoorbeeld hoe een race in te delen. Ik ga vaak te snel van start en ik wil dus leren om beter te doseren.”

Voorlopig staan er echter even geen wedstrijden in de agenda van Franziska. Ze is geblesseerd en heeft op dit moment geen idee wanneer ze weer kan sporten. Dat vind ze jammer maar het is even niet anders. “Ik heb een kantoorbaan en daarom geniet ik zo van het buitensporten. Logisch dat ik na het hardlopen en fietsen ook het zwemmen opgepakt heb, toch? Ik vond dat ik dat er wel bij kon doen. Zodoende ben ik gestart met triathlon. Zwemmen is nog steeds niet mijn sterkste onderdeel maar ook daar volg ik lessen voor. Ik zie nog steeds dat ik vooruit ga. Vorig jaar nam ik voor het eerst deel aan de Vrouwentriathlon. Zo leuk, om samen met al die vrouwen jouw passie te delen. Dat was echt genieten. Hopelijk kan ik snel weer van start.”