Clinics open water zwemmen: leerzaam en gezellig

augustus 26, 2015 //

/

Midden in de zomer organiseerde Sione Jongstra van Siosport clinics open water zwemmen. Op maandag 27 juli en 3 augustus gingen steeds zo’n 14 beginners de Haarrijnse Plas in, het water waar ook de Vrouwentriathlon Utrecht is. Op de woensdagen daarna zwom een iets kleinere groep gevorderden daar en in de plas van Strijkviertel, ook in Utrecht. Op het programma stonden stukken zwemmen met navigatie en andere oefeningen, en tips en oefeningen gericht op de triathlon, zoals starten en wisselen. Er was ook aandacht voor zwemtechniek.

De twee weken waren heel verschillend qua omstandigheden: de eerste was koud en winderig, de tweede warm en rustig. Op de maandag was het zelfs tropisch warm. Leonie uit de gevorderdengroep: “Die eerste woensdag was het water wel wild, met hoge golven. Best lastig om in te zwemmen, maar hartstikke gaaf om te doen. Je bent met een groep, en je zwemt met een  maatje, daardoor kan dat.”

Groepsgenote Yolanda: “Ik vond het vooral fijn dat eens iemand anders zegt wat je moet doen. Zo doe ik wat meer en pittiger dan anders. Ik kreeg nog een goede tip van mijn ‘buddy’ om mijn hoofd minder ver op te tillen bij het ademhalen. Leerzaam en gezellig, zo’n clinic.”

Nicole uit de beginnersgroep: “Ik had nog amper open water ervaring, en ik ben sowieso niet zo’n goede zwemmer. Daarom twijfelde ik nog of ik mee zou doen met de Vrouwentriathlon in Beesd. Tijdens de clinic heb ik twee keer de afstand van 250 meter afgelegd. Ik heb er nu genoeg vertrouwen in dat ik die afstand af kan leggen. Ik heb me dus opgegeven voor  de 1/16 afstand in Beesd!”

Het resultaat van de clinic mocht er zijn voor Nicole. Ze kwam weliswaar als laatste het water uit, maar ze zwom ruim binnen de tien minuten, een stuk sneller dan ze had verwacht. Bovendien begon ze daarna aan een ijzersterke inhaalrace: ze finishte als vijfde!