Coachen in het covid-19 Tijdperk

mei 22, 2020 //

Sione Jongstra is niet alleen de oprichtster van de Vrouwentriathlon, ze is ook sportcoach voor atleten van allerlei niveau. Ze schreef een paar weken geleden hoe het coronavirus haar coaching heeft beïnvloed. Dit was nog toen we met z’n allen nét in de ‘intelligente lockdown’ gingen.

Niet alleen voor de atleten is het een nieuwe uitdaging om te sporten in dit tijdperk met bijbehorende maatregelen, maar ook zeker voor de coach. In de eerste weken wisten we nog niet hoe lang het allemaal precies ging duren en hadden de meesten nog hoop dat wedstrijden vanaf juni wel weer door zouden gaan. Echter de ene afgelasting volgde de andere op en zelfs de Olympische Spelen worden een jaar uitgesteld.

Komen er dit jaar nog wedstrijden, vanaf wanneer, wat moet ik nu doen, etc. zijn vragen die bij veel atleten nu een grote rol spelen. Ik ben bang dat er dit jaar geen grote internationale wedstrijden gaan plaatsvinden. Ondanks dat ik graag gelijk heb, zou ik in dit geval graag ongelijk krijgen. Wellicht zijn er over een paar maanden nog aangepaste mogelijkheden in eigen land? Er wordt natuurlijk druk onderzoek gedaan naar een vaccin, maar voordat deze genoeg getest is en wereldwijd beschikbaar is, zijn we maanden verder als ik de experts moet geloven. Voor vele atleten was het een zware teleurstelling dat de Teamcompetitie afgelast werd. Voor de in het algemeen sociale triathleet is dit een erg lastige periode. De meeste triathleten willen graag zekerheid en structuur en doelen hebben om hun harde trainingsarbeid te meten met anderen of eigen PR’s laten sneuvelen.

Lees hier het hele artikel >>