De grondleggers van de Vrouwentriathlon
mei 28, 2014 //
Zeg je Vrouwentriathlon, dan zeg je Sione Jongstra en Kitty van Bloois. Sione is grondlegger van de Stichting Vrouwentriathlon en Kitty is al sinds de eerste editie van de partij. Waarom zijn zij ooit gestart met een speciale triathlon voor vrouwen en wat maakt deze sport nu eigenlijk zo leuk? Deze maand stellen we jullie graag even voor aan de twee drijvende krachten achter de Stichting Vrouwentriathlon.
Sione Jongstra richtte in 2009 de Stichting Vrouwentriathlon op. “Ik liep er al wat langer mee rond, maar ik was nog te druk met zelf sporten om me er actief mee bezig te houden.” In 2008 raakte Sione geblesseerd. Geluk bij een ongeluk voor alle sportieve vrouwen van Nederland, want daardoor had zij tijd om haar ideeën en plannen verder uit te werken en in 2009 de eerste Vrouwentriathlon te organiseren!
Voor Sione staat promoten van de sport voorop. “Met name vrouwen ervaren best een drempel om deel te nemen aan een triathlon. Onmogelijk, erg zwaar en lange afstanden. Zo wordt vaak gedacht over triathlon. Maar er zijn ook andere afstanden die heel goed te doen zijn voor beginners.” Sione introduceerde bijvoorbeeld de 1/16 triathlon voor volwassenen. “Ideaal voor de beginnende triatleet. Veel vrouwen zijn druk met baan, kinderen, gezin. Het voordeel van meedoen aan een kleine afstand is dat je niet meteen van alles aan te schaffen. Zo is elke fiets toegestaan bij onze evenementen.” Voordeel van de kortere afstand is dat een wetsuit ook niet direct noodzakelijk is.
Sione is inmiddels weer hersteld van haar blessure. Ze won onlangs de Olympische afstand op Mallorca en stond twee keer als tweede op het podium tijdens het NK 2014 in Weert. De afwisseling van de drie disciplines – zwemmen, fietsen en hardlopen – maken de sport voor haar zo leuk. “Verslavend is het! Ik vind het leuk om de vrouwen die meedoen aan de Vrouwentriathlon enthousiast te zien. En ook om te zien hoe fanatiek ze worden. Als de deelnemers eenmaal aan de start staan, dan willen ze toch vaak zo goed mogelijk presteren.”
De Stichting Vrouwentriathlon helpt de deelnemers zo veel mogelijk bij het bekend maken met de sport. Alle positieve reacties geven Sione veel voldoening. “We laten heel veel vrouwen op een laagdrempelige manier kennis maken met de sport. De Vrouwentriathlons zijn gezellig, stressvrij maar bieden ook genoeg uitdaging voor wedstrijdatletes.”
Sione heeft nog veel plannen voor de toekomst. “Ambities hebben we al vanaf het begin! Wat meer internationale deelname zou ik leuk vinden. En misschien organiseren we ook nog wel een keer een kwart triathlon. Met name vrouwen die al vanaf het eerste jaar meedoen vragen daar regelmatig om.”
Kitty van Bloois is al sinds 1983 actief in de triathlonwereld. Kitty begon in dat jaar met de sport en heeft zelfs een aantal keren de hele triathlon van Almere volbracht. Zij is al jaren scheidsrechter voor de bond. Niet gek dus dat Kitty werd gevraagd mee te helpen bij de eerste editie van de Vrouwentriathlon.
Kitty is echt bevlogen van de triathlonsport: “De sport is veelzijdig, voor iedereen toegankelijk en vrij makkelijk te doen. Bijna iedere Nederlander kan wel zwemmen en fietsen. Misschien is het zwemmen in open water in het begin wat eng, maar dat went. Hardlopen of aardig doordribbelen is goed te leren.”
Net zoals Sione heeft Kitty ook genoeg plannen en ambities voor de Stichting Vrouwentriathlon. Belangrijkste is en blijft laagdrempelige evenementen organiseren voor vrouwen. “We proberen echt voor alle deelneemsters een omgeving te creëren om met elkaar te sporten zonder dat winst belangrijk is. De allereerste triathlon in 2009 in Beesd is zelfs zonder prijsuitreiking en zonder een uitslag in volgorde van binnenkomst afgesloten!” Achteraf bleek dat de deelneemsters dat ondanks alles wel op prijs hadden gesteld. Sinds 2010 is er daarom een prijsuitreiking en wordt een totaaluitslag opgesteld.
Een groot deel van de deelneemsters aan de Vrouwentriathlon doet voor de eerste keer mee aan een triathlon. Kitty vindt het mooi om te zien hoe het vertrouwen bij deze groep deelneemsters groeit na het volbrengen van een triathlon. “Ze krijgen vertrouwen in hun kunnen. Sinds 2009 zie ik meer vrouwen tijdens Nederlandse evenementen aan de start. Daar zullen wij als Vrouwentriathlon toch ongetwijfeld een klein beetje aan hebben bijgedragen!”
Wens van Kitty is Vrouwentriathlons in andere regio’s organiseren, zoals West en Zuid Nederland. Omdat de Stichting echter uit een klein organisatieteam bestaat en er heel wat komt kijken bij het op poten zetten van een triathlon is deze wens niet zo makkelijk uit te voeren. Het vinden van een geschikte datum is ook nog een lastig puntje: “Door mijn scheidsrechtersrol ben ik zo’n vier keer per jaar bij een ITU evenement in het buitenland en verder bij veel evenementen in Nederland. Sione is actief als atleet op top niveau en doet met het team van Hellas mee in de eredivisie triathlon. Op al die data dus geen Vrouwentriathlon!”