De hartslagmeter

maart 12, 2012 //

Sommige atleten zweren bij een hartslagmeter, anderen dragen er liefst geen. Een hartslagmeter gebruik je om, de spreekt voor zich, je hartslag te meten. Je hart geeft je informatie over de toestand van het lichaam. Bij een verkoudheid of griep zal je merken dat je rustpols en hartslag bij trainen hoger is dan normaal.

Tijdens het trainen kan je je hartslag dus gebruiken als instrument om je lichamelijke conditie te monitoren.

Als je begint met trainen zal je zien dat je hartslag sneller omhoog gaat in verhouding met de intensiteit van je trainingen. Iets harder lopen zal resulteren in een veel hogere hartslag.
Het hart pompt bloed van de longen (waar het bloed zuurstof opneemt) naar de spieren (die de zuurstof als brandstof gebruiken) en weer terug. Hoe zwaarder de training, hoe meer brandstof de spieren nodig hebben en hoe harder het hart moet werken om zuurstofrijk bloed naar de spieren te pompen.
Naarmate je langer traint zal je ook je hart trainen en zal deze dus met minder inspanning meer bloed kunnen rondpompen. Je hartslag zal dus omlaag gaan bij dezelfde inspanning.

Je kan je hartslagmeter dus gebruiken om progressie te meten in je trainingen. Als je regelmatig een zelfde parcours loopt en steeds je hartslag vastlegt kan bij goede training je hartslag zien dalen.

Maar je hartslag is er iet alleen om progressie te meten. Je kan de meter ook gebruiken om je eigen tempo te lopen. Tijdens een wedstrijd kan een hartslagmeter handig zijn om je eigen tempo vast te houden en je niet te laten opjagen door mede atleten.
Je hartslagmeter is altijd objectief, dus jij denkt dat je lekker loopt, maar geeft je hartslagmeter dat ook aan?

Als je zoekt naar trainingsschema’s zal je ook zien dat de intensiteit van trainingen gekoppeld is aan je hartslag. Meer informatie over testen en het bepalen van je hartslagzones vind je op deze website.

Meer informatie
Bekijk voor meer informatie over hartslagmeting ook de volgende onderwerpen op de website van de hartslagfabrikant Polar (www.polar-nederland.nl):

  • het bepalen van je rusthartslag
  • het bepalen van je maximale hartslag
  • het bepalen van je omslagpunt (essentieel om te weten bij het bepalen van je looptempo)
  • het bepalen het looptempo

Er zijn ook hartslagmeters te koop van de merken: Sigma, Garmin, Nike en Suunto.