De laatste dagen

juni 18, 2017 //

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover: de Vrouwentriathlon in Utrecht! Hoe kom die je laatste dagen het beste door? Hier zijn tips van ervaren triatletes:

 • Zorg dat je goed hersteld bent van het trainen. Om in topvorm aan de start te staan, kun je het beste de laatste dagen goed uitrusten. De verleiding kan groot zijn om op het laatst nog hard te trainen, maar doe dat niet. Je kunt beter ietsje ‘ondertraind’ aan de start staan dan moe.
  Wat je eventueel wel nog kunt doen, is even iets korts en fels, zodat je spieren hun spanning houden. Dat heeft vooral nut als je je van een paar dagen rusten slap en futloos gaat voelen. Maar vooral niet lang of zwaar trainen nog!
 • Voor zo’n korte triathlon als de 1/8e en de 1/16e hoef je niets speciaals te doen qua eten en drinken van tevoren, maar het is natuurlijk niet zo prettig als je eten in de weg zit. Eet dus goed, maar houd het licht, met liever wat meer koolhydraten dan vet. Maar overdrijf het niet, ga niet ineens heel gek of anders eten. Zie ook de tips voor eten en drinken tijdens de wedstrijd.
 • Zorg dat je weet waar je aan toe bent, dus lees de wedstrijdflyer en verdiep je in het parcours (inclusief hoe de wisselzone in elkaar zit, dus waar je erin en eruit moet).
 • Ken de spelregels, in het bijzonder dat je voldoende afstand moet houden bij het fietsen (niet stayeren) en geen hulp mag aannemen van buitenaf. Deze twee en de tien andere belangrijkste regels staan op de NTB-flyer.
 • Check tijdig je fiets: banden in orde, remmen goed, alles werkt? Misschien wil je hem nog even poetsen ook. En hoe is het met je ketting? Een beetje smering is voldoende!
 • Pak je spullen de avond van te voren in. Tip: gebruik de geactualiseerde checklist.
 • Plan je reis, met behulp van de routebeschrijving. Zorg er daarbij voor dat je ruim op tijd bent, met voldoende marge voor de start.
 • Zenuwachtig? Maak je niet druk: dat hoort erbij! Een beetje wedstrijdspanning kan helemaal geen kwaad.
 • Vlak voor de start: meld je aan, zet je spullen klaar in het parc fermé, bekijk de wisselzone met z’n in- en uitgangen (tip: wandel de hele route een keer, dus hoe je uit het water komt, met je fiets verder gaat, hoe je met je fiets terugkomt en er weer uit gaat voor het lopen), kom naar de briefing en doe mee aan de warming-up (zie programma).
 • Bij bijzondere omstandigheden op het allerlaatst: check het laatste nieuws, op onze website, facebook en twitter. Mocht er op korte termijn iets belangrijks zijn, dan melden we het daar. Het is bij de Vrouwentriathlon nog nooit voorgekomen, maar het gebeurt bijvoorbeeld een enkele keer dat het zwemmen moet worden afgelast. We hopen dat niet, maar als er zoiets is, melden we dat via onze kanalen.