De perfecte loopsok

november 15, 2011 //

De meeste mensen nemen de moeite om op zoek te gaan naar de beste loopschoenen voor hun voeten en loopstijl. Maar vergeten dat het minstens zo belangrijk is om dezelfde aandacht te besteden aan hun loopsokken.
Zoeken naar de perfecte sokken, die niet alleen goed passen maar ook perfect presteren onder druk, kan je heel veel extra loopplezier opleveren. Of zelfs blessures schelen.
Simpelweg het eerste paar schone sokken uit je sokkenla trekken kan grote gevolgen hebben. Je hielen kunnen kaal schuren en de zijkant van je tenen kan gaan branden.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over het gevolg van zand, modder en sneeuw in je sokken, die kunnen in combinatie met slechte sokken een drama opleveren.

Dus, nu je je bewust bent van de gevolgen van slechte sokken een aantal handrijkingen bij het zoeken naar de perfecte loopsok.

1. Kies een syntethische sok, met als hoofdbestanddeel polyester. Syntetisch materiaal voert het vocht goed af. Traditionele katoenen sokken absoreberen vocht en houden dat ook vast. Gevolg is een slecht zittende sok en logge sok die weer zal leiden tot irritatie en blaren.

2. Kies de juiste maat, sokken die te groot zijn gaan schuren of opstropen. Sokken die te klein zijn sluiten niet goed aan en kruipen naar beneden waardoor ze blaren op je enkels kunnen vormen.

3. Kies een sok die je voet volledig bedekt en ook je achilleshiel goed inpakt voor ultiem comfort en bescherming
Pas de sokken aan met je hardloopschoenen aan, dan kan je precies zien of de naden op de juiste plek zitten, of ze hoog genoeg zijn en niet te groot.
Om de dikte goed te kunnen beoordelen moet je je veters goed dicht doen, dan voel je meteen of de sok te dik is of juist te dun. Tegenwoordig zijn de meeste loopsokken dun en passen perfect om je voet. Bovendien hebben ze extra padding op de plekken waar je dat nodig hebt.

4. Tenslotte: als een sok niet lekker zit, niet meer dragen met hardlopen. Draag de sokken dan op de fiets, naar je werk of naar de fitness. Maar zorg goed voor je voeten, zodat zij goed voor jou kunnen zorgen!