Gerda en Ilona – mei 2012

mei 20, 2012 //

Het is alweer drie jaar geleden dat de allereerste editie van de Vrouwentriathlon plaatsvond in Beesd. Gerda Eling en Ilona Heerdt zijn deelneemsters van het eerste uur. Tot nu toe hebben ze alle edities van deze gezellige wedstrijd bijgewoond. “Met name de laagdrempeligheid en de onderlinge stimulans is voor mij doorslaggevend geweest om aan alle edities van de Vrouwentriathlon mee te doen”, vertelt Gerda.
“Ik heb alle edities met mijn zusje gedaan. In de loop der tijd hebben we meer dames aangestoken een keer mee te doen. Het is leuk met een groep meiden te trainen voor hetzelfde doel. Triathlon is echt voor iedereen!”

Ook Ilona is zo enthousiast over de Vrouwentriathlon dat ze tot nu toe alle edities heeft meegemaakt. “De sfeer van gelijkheid is zooooooo super,” zegt zij. “Dat is prettig. Daarom heb ik mij ook dit jaar opgegeven voor de 1/8ste in Utrecht. De datum van het evenement past goed in mijn schema. Helaas kan ik er in Beesd niet bij zijn, omdat ik een andere wedstrijd heb op dezelfde dag.”

Gerda staat begin juli ook aan de start van de 1/8ste triathlon in de Domstad. “Het is een afstand die je met een beetje basisconditie al snel kunt volbrengen. Mijn voordeel is dat ik in mijn jeugdjaren fanatiek wedstrijdzwemster ben geweest. En fietsen en lopen kan iedereen wel. Ik zie bij veel mensen dat zwemmen de bottleneck is om niet aan triathlon te doen. Als ze de afstanden van 1/16e horen, dan veranderen ze vaak wel van gedachten. Dat maakt de Vrouwentriathlon zo bijzonder”, aldus Gerda.

Voorafgaand aan de wedstrijd volgt Gerda graag de clinics die worden georganiseerd. “Ik heb meegedaan aan de zwemclinic, parcoursverkenning en de training waarbij fietsen, lopen en voeding aan bod kwam. Stuk voor stuk waren dat hele nuttige bijeenkomsten. Ik kan het iedereen aanraden zich hiervoor op te geven.”

Doel
Beide dames hebben een duidelijk doel voor ogen. “Ik zou graag een keer geen laatste worden”, zegt Ilona. “Tot nu toe was dit vaak wel het geval. Dit jaar heb ik helaas een zware start vanwege een blessure aan mijn knie, dus eigenlijk is finishen zonder pijn het doel. Ik zie dit jaar als voorbereiding op de halve triathlon waaraan ik wil meedoen als ik 50 ben.”
“Mijn doelstelling is finishen”, zegt Gerda. “Uiteindelijk is dat het belangrijkste. Een leuk dagje buiten sportief bezig zijn! En als het meezit, verbaas je jezelf met mooie tijden. Dat is dan de bonus. Als één onderdeel lekker gaat, heb ik al een goede dag gehad.”

Door hun jaarlijkse deelname, hebben Ilona en Gerda al aardig wat souvenirs verzameld die een blijvende herinnering vormen aan hun prestaties. “Ik heb een bidon, een badmuts en een elastische nummerband”, somt Gerda op. “Allemaal heel praktische items! Het is altijd weer een verrassing, maar tot dusverre zijn het geslaagde cadeautjes geweest.” Ook Ilona is enthousiast en noemt de hebbedingetjes ‘erg leuk’. “Vooral de bidon en de badmuts zijn handig!”