Deelneemster van de maand

november 30, 2013 //

Ze hoort een aankondiging op radio Drenthe en denkt dat een wedstrijd van de Vrouwentriathlon wel een haalbare zaak is. Annie Reuvers-Veerkamp uit Emmen is 78 jaar en leeft met een lichamelijke beperking, maar dat weerhoudt haar er niet van zich in te schrijven voor de 1/16e afstand in Nijeveen. “Ik weet dat ik als laatste over de finish kom, maar het is zo verschrikkelijk leuk om te doen”.

Beeld_Annie_Reuvers02Annie bewijst met haar deelname dat triathlon een sport is voor alle leeftijden en niveaus. Ondanks haar leeftijd en een lichamelijke beperking, ontstaan na een heupoperatie enkele jaren geleden, is ze nog altijd heel actief en naar eigen zeggen ook redelijk fanatiek. Ze fietst met een handbike en loopt op krukken. Een extra voorbereiding op de Vrouwentriathlon in Nijeveen heeft Annie niet gehad. “Ik heb altijd aan sport gedaan en dat blijf ik doen, zolang het kan”, zegt zij. “Sommige mensen verklaarden mij voor gek toen ze hoorden dat ik ging meedoen aan een triathlonwedstrijd, maar ik doe dit voor mezelf. Ik heb er plezier in en dat is het belangrijkste.”

Van de drie onderdelen zwemmen (250m), fietsen (10km) en hardlopen (2,5km) valt eerstgenoemde discipline haar tijdens de Vrouwentriathlon het meest tegen. “In het zwembad ben ik gewend de kant aan te tikken en om te draaien. Dat is bij open water zwemmen heel anders. Ik moest op dat vlak wel even omschakelen.”

Na het zwemmen, tijdens het aankleden in de wisselzone, ziet Annie de snelste dames alweer wisselen van het fietsen naar het hardlopen. Het deert haar niet. “Ik houd van de strijd, maar het is natuurlijk allemaal jong grut dat meedoet aan zo’n wedstrijd”, zegt zij. “Mijn enige doel is om binnen de maximale finishtijd over de eindstreep te komen. En dat is gelukt.”

Het fietsonderdeel legt ze af met haar handbike en is haar meest favoriete onderdeel. Met de handbike is ze helemaal in haar element. Het lopen op krukken daarentegen kost veel tijd en energie en gaat volgens Annie ‘heel langzaam’. Ze volbrengt de 1/16ste in 1:35:32 en krijgt bij de finish een warm onthaal van de organisatie van de Vrouwentriathlon en haar dochter Margriet die zelf ook heeft deelgenomen. “Deze afstand is te doen voor mij”, aldus Annie. “Ik houd mij aanbevolen voor volgend jaar. Het is een mooie wedstrijd in een mooie omgeving!”