Deelneemster van de maand Ellen Ojevaar maakt debuut op Vrouwentriathlon

maart 24, 2016 //

Ellen Ojevaar (30) uit Veldhoven is dit keer onze deelneemster van de maand. Ellen maakt dit jaar haar triathlondebuut tijdens de 1/16e Vrouwentriathlon van Utrecht. “Dat doe ik om te oefenen voor mijn echte doel van 2016: de 1/8e Vrouwentriathlon van Beesd”, aldus de goedlachse Ellen. Na bijna haar hele leven te zwaar te zijn geweest, is de Vrouwentriathlon voor Ellen een spannende uitdaging én beloning na ruim 59 kilo te zijn afgevallen.

Van kinds af aan kampte Ellen met overgewicht. “Dat begon rond mijn zevende, toen mijn ouders gingen scheiden. Ik was een echte emotie-eter. Op school ben ik veel gepest. Ik was dik én kon goed leren, dan ben je al snel het pispaaltje van de klas.” Op haar 12e woog Ellen al meer dan 100 kilo. Sporten was in haar jeugd een beproeving. “Ik heb het vroeger nooit leuk gevonden, deed ook van alles om onder de gymlessen uit te komen. Zogenaamd mijn sportkleren vergeten, dat soort dingen. Om maar niet die vernedering mee te maken. Sporten met zoveel overwicht is bijna niet mogelijk. Ik werd hier continu mee gepest, werd nooit gekozen worden als er teams werden gevormd, dat heeft me toen heel veel pijn gedaan.”

De ommekeer kwam toen Ellen op haar 18e ging studeren en in een leuke klas terecht kwam. “Ik zat toen goed in mijn vel en nam het besluit genomen om iets aan mijn overgewicht te gaan doen. Hoe? Door drie normale maaltijden per dag te eten en daarnaast niet meer te snoepen. Voorheen at ik misschien wel 18 boterhammen per dag en snoepte ik alles wat los en vast zat. Daar ben ik toen radicaal mee gestopt.” Naast een gezonder eetpatroon begon Ellen ook met bewegen: wandelen en fietsen. “Afvallen werkt echter pas echt als je er 100% mee bezig kan zijn, in plaats van met jezelf zo onzichtbaar mogelijk maken om maar niet in elkaar geslagen te worden of te worden gepest.”

Nu ze 30 is, weegt Ellen 80 kilo. “Met een lengte van 1 meter 72 is dat nog steeds niet superslank, maar het afvallen gaat nu gewoon veel langzamer, je moet er harder voor werken.” Het laatste jaar wist Ellen er nog eens tien kilo af te sporten. “Twee jaar geleden ben ik begonnen met wielrennen. Mijn stiefvader en broer zijn fanatieke wielrenners en ze hebben me echt aangestoken met hun passie voor de wielersport.”

Sinds vorig jaar heeft ze er een tweede sport bij: hardlopen. “En toen las ik iets over triathlons en dacht ik: ‘ja, dat is gaaf!’. Dus ik ga dit jaar ook het zwemmen erbij oppakken. Dat gaat nog wel lastig worden, want de borstcrawl heb ik nog niet onder de knie.” Ook gaat ze de wissels tussen de twee sporten oefenen. “Samen met mijn lieve vriend, hij steunt me enorm. We delen onze enorme passie voor sport en zo kunnen we bijvoorbeeld heerlijk samen plannetjes bedenken over hoe we de wissel kunnen gaan oefenen. Ik vind het heel gaaf dat hij zo meedenkt. En hij wordt zelf nu ook helemaal enthousiast over de triathlonsport!”

“Mijn biologische vader woont in Amerika en kan er helaas niet bijzijn om me te supporten.” Speciaal voor Ellen heeft haar vader een ‘lucky’ armband gemaakt met haar koosnaampje Boo erop. “Die draag ik bij elk sportevenement. Zonder die armband ga ik niet sporten!” Ellen is nu al flink bezig met zich voorbereiden op de triathlons – ze sport 6 keer per week: hardlopen, wielrennen en krachttraining – en kwam al speurend op internet de Vrouwentriathlon tegen. “De website is zo vriendelijk en uitnodigend, er staan zoveel leuke verhalen op van andere vrouwen en wat me nog het meeste aanspreekt: het zijn vrouwen in alle vormen en maten. Daar durf ik wel tussen te staan, straks in Beesd. De Vrouwentriathlon heeft me echt over de streep getrokken om dit te gaan durven doen.”