Deelneemster van de maand: Ironmama Sione

mei 26, 2017 //

Vrijwel iedereen die al eens heeft meegedaan aan de Vrouwentriathlon kent haar: oprichtster Sione Jongstra. Zij geeft de briefing, is van alles op de hoogte, wordt door honderden mensen aangesproken tijdens zo’n dag en lijkt zelf ook bijna iedereen te kennen. Deze tienvoudig Nederlands kampioene verzorgt daarnaast vanuit haar eigen bedrijf Siosport elk jaar allerlei clinics. Dit jaar gaat zij een speciale uitdaging aan: zij traint momenteel heel hard om op 6 augustus mee te doen aan de Ironman van Maastricht! We zetten Sione daarom deze maand in het zonnetje als deelneemster van de maand.

Het is voor Sione niet de eerste keer dat zij aan het trainen is voor een hele triathlon, maar het is al wel weer even geleden: “April 2008 heb ik voor het laatst een hele gedaan, dus het zal wel weer even wennen zijn”, lacht Sione. Extra bijzonder: twee jaar geleden werd Sione moeder. “Ik train dus niet voor Ironman, maar Ironmama!”

Vrouwen die zelf kinderen hebben, werken en daarnaast nog sporten, weten dat er heel wat bij komt kijken om dit allemaal organisatorisch voor elkaar te krijgen. “Het is een hele organisatie, zeker nu ik voor een hele triathlon train. Je moet nu écht heel efficiënt omgaan met je tijd. Het is passen en meten en strak plannen.” Speciaal voor deze uitdaging heeft Sione in overleg met haar werkgever Johan Cruyff College de mogelijkheid gekregen haar werkrooster aan te passen. “Dat betekent dat ik een halve dag minder ga werken en onder meer wat vaker vanuit huis kan werken.” Daarnaast krijgt ze veel steun vanuit haar omgeving. “Zonder de steun van al die mensen om me heen – partner, familie, vrienden- zou het niet mogelijk zijn om dit te doen.”

Strak plannen betekent ook vóór of na het werken sporten. “Laatst was het erg koud toen ik naar het zwembad ging: drie graden! Brr, blij dat het nog geen 6 augustus is.” Sione heeft getwijfeld of zij wellicht als pro zou starten, maar besloot dit uiteindelijk toch niet te doen. “Dan kan en mag er niks fout gaan in de voorbereiding. Maar met een kindje, werk, een eigen bedrijf en een man die een fulltime baan heeft, is dat erg lastig. Vorig jaar bijvoorbeeld hadden we veel pech in het voorjaar met griepjes, verkoudheden en blessures.”

Ondanks dat ze niet als pro aan de start verschijnt, hoopt Sione wel zo hoog mogelijk te eindigen in haar leeftijdsklasse en als alles verder goed gaat, kijkt ze toch ook met een schuin oog naar de overall klassering. “Maar het is afwachten hoe het gaat. Ik heb geen verwachtingen ten aanzien van een eindtijd.” Wat het zwaarst zal worden? “De marathon. Ik kan me nog herinneren van mijn eerste hele dat ik pas tijdens de wedstrijd voelde hóe ver en lang een hele triathlon eigenlijk is. Je weet het natuurlijk wel, maar pas als je het doet, voel je écht wat het is. Dat zal nu waarschijnlijk ook weer zo zijn. Ik hoop gewoon een lekkere wedstrijd te draaien en zo hoog mogelijk te eindigen. In ieder geval fijn dat er wat support zal zijn: dat is het voordeel in eigen land. Het wordt mijn eerste Ironman en ook hele in eigen land.”