Deelneemster van de maand Julia: Vrouwentriathlon doen en dan terug naar Canada

juli 22, 2017 //

Je bent elf maanden in Nederland en gaat bijna weer terug naar Canada – wat doe je dan? Nou, de Vrouwentriathlon natuurlijk! Julia Danner (23), tijdelijk uit Montfoort, had in Canada nog nooit een triathlon gedaan, maar op 25 juni volbracht ze in Utrecht de 1/8e. Ze vertelt erover in uitstekend Nederlands: “Het ging redelijk, ik had op 1u45 gehoopt en het werd 5 minuten meer. Maar het was leuk. Als ik nog een keer op het juiste moment in Nederland ben, doe ik weer mee”.

Julia kwam naar Nederland om de taal te leren. Ze had daar al een basis in, want haar moeder is Nederlandse en ze was al vaker in ons lang geweest. Ze wilde graag haar Nederlandse familie kunnen verstaan en ze vindt het een mooie taal. Ze nam hier een baantje, en ze ging hier ook sporten: zwemmen, fietsen, lopen en skeeleren.

Fietsen is in Nederland wel heel anders dan in Canada. Hoe heeft ze dat ervaren? Julia: “Het is hier leuk omdat alles vlak is! Ik kom uit Zuid-Ontario, en dat is heuvelachtig. Dat maakt fietsen altijd zwaar en daardoor is het ook lastig om het te doen bijvoorbeeld om naar je werk te gaan, want je komt altijd bezweet aan. Maar hier heb ik het op de Nederlandse manier gedaan: elke dag op de fiets naar mijn werk! Ook voor skeeleren zijn de fietspaden fijn. Ik had mijn skeelers meegenomen naar Nederland en het ging heel lekker op het vlakke asfalt.”

In Canada deed Julia de drie triathlon-sporten al, en ze had zelfs op school wel eens een klein stukje gezwommen als onderdeel van een team-triathlon. Maar de drie onderdelen achter elkaar had ze nog nooit gedaan. In de voorbereiding op de Vrouwentriathlon deed ze daarom mee aan een wisselclinic en een open water clinic van Siosport. Ze vertelt: “Het was voor mij de eerste keer in open water, en ik ben blij dat ik het heb gedaan. Zo was ik al iets meer gewend aan het water, en het was bij de wedstrijd veel warmer dan bij de clinic, dat was fijn! Bij de wisselclinic kreeg ik nuttige tips. Ik heb daarna bijvoorbeeld van die elastische, snelsluitende veters gekocht, zodat ik niet hoefde te staan prutsen met mijn veters.”

Het zwemmen ging dus wel goed, bij het fietsen stond er veel wind en bij het lopen moest Julia oppassen zichzelf niet voorbij te lopen: “Ik hoefde gelukkig niet te stoppen, maar ik moest wel langzaam hardlopen zodat ik door kon gaan zonder stoppen. Ik zou de volgende keer meer op het hardlopen willen trainen, zodat ik beter voorbereid ben voor dit deel van de triathlon. ” En wie weet is die volgende keer dus weer bij de Vrouwentriathlon!