Deelneemster van de maand: Sione Jongstra

oktober 22, 2014 //

/

Deze maand zetten we eens geen deelneemster in de schijnwerpers, maar de oprichtster van de Stichting Vrouwentriathlon: Sione Jongstra. Zij beleefde in 2014 namelijk een fantastisch sportief jaar en daar zijn wij als andere vrijwilligers van de Vrouwentriatrhlon heel trots op! Sione schreef diverse individuele wedstrijden op haar naam en behaalde haar tiende nationale titel!

huldiging Sione JongstraOnlangs werd zij gehuldigd door de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen en wethouder van Sport Paulus Jansen. Tijdens die dag werden ook Dafne Schippers, Europees Kampioen op de 100m en 200m sprint, Dirk Wijnalda, Nederlands Kampioen Triathlon, en het damesteam van Hellas, landskampioen Triathlon in de Eredivisie, gehuldigd. Sione is niet alleen Nederlands Kampioen op de individuele afstand, maar maakt ook nog eens deel uit van het succesteam van Hellas Dames! Dubbel feest voor haar dus.

 

“Ik had zeker twee jaar geleden niet verwacht nog een 10e titel te kunnen toevoegen aan mijn palmares.” Sione liep in 2008 een hardnekkige blessure op waardoor zij niet kon hardlopen. In 2009 bleef de blessure aanhouden en dwong deze haar zelfs te stoppen met triathlons. “Vorig jaar, januari 2013, heb ik het lopen voorzichtig weer opgebouwd. Toen liep ik maximaal 13-14 km. Afgelopen winter heb ik het hardlopen verder uitgebouwd. Na  een tweede plaats bij de NK OD (Olympische afstand) en derde plaats op het NK sprint bleek het toch wel weer erg goed te gaan.”

Begin mei had Jongstra ook een goede wedstrijd op Mallorca (eerste plaats) en zo’n drie maanden vóór het NK op de halve afstand in Didam dacht zij ‘ik wil meedoen’. “Hoe dichterbij de datum kwam, hoe hoger ik het doel stelde. Ik wilde het podium halen en had mijn zinnen wel een beetje gezet op die 10e titel. Ik dacht: dit is een kans!” Die tiende titel werd een zwaarbevochten overwinning: “Het was zeker niet mijn eenvoudigste zege. Het werd uiteindelijk beslist op een sprint en ik miste zeker nog wel wat loopinhoud.”

huldiging AlmereNaast het individuele succes behaalde Sione ook een geweldig resultaat met Hellas Dames. Het team van de Utrechtse triathlonvereniging Hellas wist de landstitel in de Eredivisie (vijf wedstrijden) te prolongeren. “Vorig jaar waren we kampioen geworden en dat wilden we dit jaar herhalen. Maar door de komst van nieuwe teams en andere samenstellingen binnen teams was het zeker geen eenvoudige klus. Wij zijn als team echter ook sterker geworden en dat zorgde ervoor dat we onze titel konden prolongeren.