Deelneemster van de maand Wyke Jouwsma deed ze alledrie

oktober 25, 2016 //

Ze deed dit jaar de twee Vrouwentriathlons en de Zwemloop. Met een grijns op haar gezicht. “Het is vooral heel leuk om mee te doen. Ik heb altijd veel lol in de wissels. Die maken het zwaarder én leuker”, zegt de 52-jarige Wyke Jouwsma uit Nieuwegein enthousiast.

Door een chronische blessure aan haar knie kan ze niet op tijden lopen. Al is dat ook niet wat Wyke per se nastreeft. “Ik neem me altijd voor om in maximaal anderhalf uur binnen te zijn. Je hoeft niet vreselijk fanatiek te zijn om dat te halen”. Wyke doet de 1/8 afstand. Een jaar of vijf geleden begon ze met triathlons en ze was meteen verkocht. ‘Ik was altijd van het zwemmen en fietsen. Hardlopen, daar hield ik niet van. Ik ben pas laat begonnen met hardlopen, omdat ik met triathlons begon’. Toen kon ze er niet meer onderuit.

Trainen in de winter
Wyke loopt gemiddeld één keer per week hard, zwemt eens per week en het fietsen varieert. ‘Dat kan ik ook wel tussendoor doen. Als ik op familiebezoek ga, bijvoorbeeld. En ik ga vaak op de fiets naar mijn werk. En één keer in de veertien dagen doe ik een trainingswedstrijd met de wielrenners hier’.

De triatlete traint altijd door, ook in de winter. ‘Ik heb vaste dagen waarop ik train, zodat ik ook mijn rust kan inplannen. WWyke onder finishboog Vrouwentriathlonant na een training doe ik het rustig aan. Dan vlieg ik niet nog even de deur uit’. Eigenlijk zijn de triathlons vooral voor erbij, bekent ze. ‘Want schaatsen, dat is mijn hoofdsport. Dat doe ik twee keer per week. Ik heb mijn trainingen geïntegreerd in mijn leven’.

Voldaan gevoel
Volgend jaar doet ze ook weer mee aan de wedstrijden van de Vrouwentriatlhon. ‘Dat geeft me een reden om te trainen, ook als ik even minder zin heb. Want als het heel koud is, is het echt afzien in het water. De wedstrijden zijn gezellig en goed om te doen. Het is heel laagdrempelig. Je hoeft er niet als een berg tegenop te zien. En na afloop geeft het altijd een heel voldaan gevoel’.