Deelneemster van de maand Wyke Jouwsma vond hardlooptraining erg geslaagd

november 29, 2018 //

/ /

Twee jaar geleden was Wyke Jouwsma (54) uit Nieuwegein ook al eens deelneemster van de maand. Dat was toen omdat ze in één seizoen aan alle drie de evenementen had meegedaan. Dit keer is ze het omdat zij de winnares was van een speciale verloting bij de Vrouwentriathlon van afgelopen juni in Utrecht: in een willekeurig tasje met wedstrijdbescheiden zat een bon voor een personal training van Sione Jongstra van Siosport verstopt, en dat tasje bleek dat van haar.

Eerst even nieuwsgierig: heeft Wyke in 2017 en 2018 die trend voortgezet van meedoen aan alle Vrouwentriathlon-wedstrijden? “Nee,” vertelt ze, “Niet meer aan de zwemloop. Dat komt vooral omdat er in die weekends andere leuke dingen waren. Trailruns vooral. Trailrunnen heb ik in 2017 ontdekt en ik ben er bijvoorbeeld voor naar Ameland en de Lemelerberg gegaan. Het is afwisselend en in een mooie omgeving, niet langs de weg, en verrassend. Een trailrun is elke keer weer anders. De Vrouwentriathlons ben ik wel blijven doen. Dat vind ik uitdagender: meer wisselen bijvoorbeeld, dat vind ik spannend en leuk.“

Naast de Vrouwentriathlon deed Wyke afgelopen jaar ook een 1/8e in Maarssen. Ze zegt daarover: “Ik zou wel langere afstanden willen doen, maar ik schaats ook nog en met vier sporten is het trainen toch al passen en meten. Dat houdt langere afstanden tegen; anders was ik die uitdaging graag aangegaan. Wel deed ik vorig jaar voor het eerst een wintertriathlon, lopen-fietsen-schaatsen, in Enschede. Die ga ik in maart weer doen. Op het ogenblik schaats ik twee keer per week. Fietsen en zwemmen één keer, en voor hardlopen breekt net een rustige periode aan.”

Net voor die rust begon, deed Wyke mee aan een hardlooptraining van Siosport. Net geen echte personal training omdat dit voor Wyke vanwege haar drukke agenda niet uitkwam, maar persoonlijk genoeg, want de groep bestond uit vier lopers. Ze vertelt erover: “Het was erg geslaagd. Het was op die dinsdag begin november dat het zulk zacht weer was, dus alleen al dat was lekker. We verzamelden op een parkeerplaats op Het Lint (het fietsparcours van de Vrouwentriathlon Utrecht – redactie). Na de warming-up kon ieder in eigen tempo lopen door een langer of een korter rondje te lopen, en steeds weer terug te komen op die parkeerplaats. Tussendoor deden we oefeningen zoals touwtjespringen en huppelen. Daardoor was het afwisselend in beweging en ritme, dat lijkt me goede triathlontraining. Aan het eind heb ik Sione nog naar techniek gevraagd, zoals over midden-voorvoetlanding, en daar ging ze op in en ze deed ook wat voor. Leuk en nuttig, zo’n hardlooptraining!”