Deelneemster van de maand Yvonne (62) is sterker dan ooit

augustus 26, 2018 //

Bij de Vrouwentriathlon in Utrecht droeg Yvonne Val uit Zaandam een shirt met daarop de tekst: ‘Stronger than ever’. Dat is niet alleen de naam van een bijzondere triathlon, maar het is voor haarzelf ook gewoon wáár: op haar 62e is Yvonne sterker dan ooit.

In 2010 werd bij Yvonne borstkanker geconstateerd. Er volgde een heel traject met talloze behandelingen: chemo, bestraling, hormoontherapie. In 2016 had ze haar laatste controle en werd ze ‘schoon’ verklaard. Ze vertelt: “Ik heb geluk gehad. Ik zie het niet als tegen kanker vechten, ik heb de behandelingen ondergaan en ze werkten. Er is toen veel geld in me gepompt om me in leven te houden, dus toen het er twee jaar geleden op zat, dacht ik: laat ik er nu wat moois van gaan maken. Bovendien had ik ondertussen twee kleinkinderen gekregen, die zijn nu 5 en 6, en ik wilde een fitte oma zijn, geen hijgende en puffende.”

Hoe heeft ze dat aangepakt? “Ik ben afgevallen: ik woog toen 115 kilo – nu 30 minder. Ik heb mijn hele leven gelijnd, en afvallen lukte altijd wel, maar op gewicht blijven niet. Nu wel. En ik ben gaan sporten. Mijn dochter woont in de VS en doet daar veel met sponsortochten voor borstkanker, en daar reed ik mijn eerste fietstocht. In februari reed ik in Californië samen met mijn dochter en schoonzoon een tocht van 160 kilometer, daar is de foto van. Mijn eerste triathlon was gewoon in Nederland: in Wijdewormer. Ik ben nog niet zo lang geleden gestopt met werken, en sindsdien heb ik meer tijd om te sporten. Want door de drukte van fulltime werken en kinderen was ik mijn vorm van vroeger kwijtgeraakt. Maar nu ben ik weer fit – fitter dan ooit.”

Bij de Vrouwentriathlon deed Yvonne de 1/8e afstand. Ze finishte in 1:50:19. Daar was ze dik tevreden mee en ze vond het een leuke wedstrijd. Haar volgende doel is de Strongerthanever challenge, een sprinttriathlon op 29 september in Amsterdam, speciaal voor iedereen die met kanker te maken heeft of gehad heeft. Want, zo zegt Yvonne: “Met elke stap die ik verder doe, raak ik verder van de kanker af.”