Deelnemers van de maand: moeder Marion en zoon Sander

april 26, 2015 //

Onze deelnemers van de maand zijn dit keer een moeder en haar zoon: Marion en Sander Hoogeveen uit Hoogeveen. Marion, die op de dag van de Vrouwentriathlon in Nijeveen (zaterdag 13 juni 2015) 50 wordt, deed samen met oudste zoon Sander (24) mee aan de Zwemloop het Lint. Het duo viel nét buiten de prijzen: vierde in het teamklassement en Sander eindigde bij de mannen ook op een vierde plek. Ook ging het tweetal mee naar Lanzarote: Marion bij de speciale vrouwenweek, Sander arriveerde een week later tijdens de mixed week.

Marion kijkt tevreden terug op de zwemloop: “Het hardlopen ging goed, ik kon veel deelneemsters inhalen. Het zwemmen was minder leuk: ik zwom in een ‘vechtbaan’. We hadden van te voren besproken wie ongeveer welke tijd zou zwemmen en in welke volgorde we dus zouden zwemmen, maar blijkbaar ging ik toch harder dan anderen. Alleen lieten ze me er niet langs.” Marion kan daarin nog het één en ander leren van Sander. “Die is veel harder, hij zwemt er dan gewoon overheen. ‘Moeten ze maar aan de kant gaan’, zegt hij dan!”

Sander heeft als voormalig wedstrijdzwemmer dan ook veel ervaring in het water. “Mijn zwemtijd tijdens de zwemloop lag niet ver boven mijn wedstrijdtempo. Dus ja, ik ben best tevreden.” Zo’n zes jaar geleden besloot Sander zijn blik te verruimen en het zwemmen te combineren met hardlopen en fietsen. “Fietsen deed ik al in de zomers. En hardlopen? Ik dacht: dat doe ik er wel even bij”, lacht hij.

De eerste triathlon waar Sander aan de start verschijnt is meteen een pittige: de triathlon op de Alpe d’Huez. “Ik zwom in een surfpak, dat zat helemaal vol met water!” Na dit avontuur in de Franse Alpen heeft Sander de smaak te pakken en doet hij aan diverse wedstrijden mee. Vorig jaar besloot hij de hulp in te roepen van Sione Jongstra van Siosport (en oprichtster van de Vrouwentriathlon). “Ik wilde coaching en meer structuur bij het trainen.”

Frustratie over schema’s
In het begin was het wennen aan de trainingsschema’s. “Ik was zwaar gefrustreerd, ik wilde veel meer trainen dan Sione me vertelde te doen.” Ondanks de frustratie hield Sander zich aan de schema’s en dat werpt naar eigen zeggen duidelijk vruchten af. “Zeker weten. In januari liep ik een halve marathon en in maart weer. In maart was ik maar liefst 5 minuten sneller! Ik merk het overal aan: alles gaat beter en sneller.”

Ook moeder Marion overweegt zich te gaan laten coachen door Sione. “Ik zie welk effect het heeft bij Sander. Ik ben fanatiek, ik wil me bij elke wedstrijd verbeteren. Maar ik doe maar wat op het gebied van trainen. Dus ik denk dat er zeker winst te behalen valt. Maar eerst even sparen.”

Marion werd enthousiast gemaakt voor de triathlonsport door zoon Sander, maar zag op tegen deelname vanwege ‘het geweld’ bij het zwemmen in de gemixte triathlons. “En toen kwam de Vrouwentriathlon naar Nijeveen, waar we vlakbij wonen. Dat was voor mij dé gelegenheid om mee te doen.” Marion werd net als zoon Sander besmet met het triathlonvirus: “Ik heb dat jaar meteen aan alle drie Vrouwentriathlons meegedaan!” Ook in 2015 staat Marion aan de start van diverse evenementen.

Sander hardlopend