Eerste inschrijver Eline: ‘Oefff, nu kan ik echt niet meer terug’

februari 26, 2019 //

/ /

De eerste inschrijvingen voor de Vrouwentriathlon Beusichem zijn inmiddels binnen. Wij spraken met de eerste inschrijfster voor de 1/16 en de 1/8.
De 47-jarige Eline Bomhof reageert verrast als ze hoort dat ze de allereerste is die zich heeft ingeschreven voor de Vrouwentriathlon in Beusichem. En meteen daarop: “Willen jullie een stukje over me schrijven? Oefff, dan kan ik echt niet meer terug”. Lachend geeft Eline vervolgens aan dat het helemaal niet de bedoeling is om alsnog af te haken, maar dat ze het allemaal wel spannend vindt. Niet eerder deed ze mee aan een triathlon, maar dit jaar moet het er maar eens van komen.

“Op mijn leeftijd neemt de vitaliteit enorm af en daar wil ik niet aan toegeven. Hoewel ik sportief ben, is het de hoogste tijd om weer eens van de bank te komen en een doel te hebben.” Fit en sterk blijven is dus de hoofdreden dat Eline mee doet. Het lijf gezond houden ook op de ‘oudere’ dag. Daarnaast is buiten zijn ook heel belangrijk. “Als je de hele dag binnen werkt is het zo fijn om daarna lekker buiten te bewegen.”

Zwemmen gaat Eline makkelijk af en daar vreest ze het minst voor. Net zoals voor het fietsen. Hoewel ze zich heeft ingeschreven met een stadsfiets weet ze nog niet wat het definitief wordt. “Ik rijd nu op een hybride, maar misschien schaf ik nog wel een racer aan.”
Alleen het hardlopen is wel een struikelblok verwacht ze. Ze is dan ook maar vast begonnen met een hardloopschema. De ‘angst’ voor het hardlopen is dan ook precies de reden dat Eline heeft gekozen voor een 1/16. Eerst maar eens voorzichtig beginnen is de gedachte. “Dan sta ik in 2020 aan de 1/8ste.”

Ellen: “Een plaats bij de eerste twintig is mijn doel”

Een ‘bekend’ gezicht bij de Vrouwentriathlon is de 33-jarige Ellen van Litsenburg (zij staat op de foto). Twee keer eerder deed ze mee. En dat is haar zo goed bevallen dat ze, na een jaartje rust, weer terugkeert naar het evenement. Nu voor een 1/8ste. “Keigaaf hoor dat ik de eerste ben die zich heeft ingeschreven.”

“De Vrouwentriathlon is zo’n mooi evenement. De sfeer is goed, iedereen helpt elkaar en er zijn vrouwen in alle soorten en maten. Het is dus voor mij een hele veilige omgeving om in te sporten.” Voor Ellen is die omgeving heel belangrijk. Ze is bezig met het herwinnen van zelfvertrouwen. Door overgewicht en bijpassende gewrichtspijn en ander ongemak besloot Ellen voor een maagverkleining te gaan. Nu is ze dus veel afgevallen en bouwt ze het sporten weer van begin af aan op.

Het trainen is voor Ellen begonnen met het hardlopen. Twee tot drie keer per week gaat ze ervoor. Daar valt voor haar op alle onderdelen de meeste winst te behalen. “Van het zwemmen moet ik het niet hebben. De vorige keer eindigde ik op dat onderdeel bij de laatste vijf en toen raakte ik wel een beetje in paniek, maar met fietsen maakte ik daarna veel goed.”

Ellen komt niet alleen maar voor de beleving. Ze heeft ook nog een doel voor ogen. Een plaats bij de eerste twintig is wat ze wil bereiken. “Ik ben een strever en wil dus wel graag hoog eindigen, maar als ik mijn doel niet haal dan zal ik na een paar dagen toch weer positief terugkijken op een fantastisch evenement.”