Ervaringen eerste vrouwentriathlon Utrecht

juli 6, 2011 //

Iedereen beleefd zo’n wedstrijd op haar eigen manier. Lees hieronder de verhalen van 3 deelneemsters en 1 vrijwilliger. Van Judith de Goeij, twee keer lek bij de 1/8, Matty de Beer, oudste deelneemster (67 jaar), Ellen de Wilde, het badmutsdebacle en Ilse Vermeij, vroege vrijwilligster.

Judith de Goeij, twee keer lek bij de 1/8

Dat niet alles tijdens een triathlon op rolletjes verloopt ondervond Judith de Goeij aan den lijve. “Ik was nog maar vijftien meter onderweg toen ik een klapband had. Ik moest mijn binnenband verwisselen, maar dat had ik nog nooit gedaan. Niemand mocht me helpen, maar gelukkig konden toeschouwers wel tips geven. Uiteindelijk zat ik als laatste op de fiets. Toen ben ik maar gaan proberen zoveel mogelijk mensen in te halen. Dat waren er 22 toen ik na vijftien kilometer weer leek reed. Ik heb waarschijnlijk niet goed gevoeld of er nog iets in mijn buitenband zat.” Omdat ze geen extra binnenband meer bij zich had, zat er helaas niets anders op: “Ik heb gewacht op de bezemwagen en ben met hun mee teruggereden.” Aan lopen is ze niet meer toegekomen. “Heel jammer, want dat was mijn grootste uitdaging. Ik ben een zwemster, en fietsen deed ik ook al veel, maar lopen niet.” Hoewel Judith niet finishte bij haar eerste triathlon, blijft ze gemotiveerd en enthousiast. “Ik ga proberen om vrij te krijgen om in Beesd mee te doen, ik wil het zeker weten nog een keer proberen!”

Matty de Beer, oudste deelneemster (67 jaar).

In 1.40.07 legde oudste deelneemster Matty de Beer de 1/8 triathlon af. De sportieve dame was zeer tevreden over haar prestatie tijdens haar allereerste triathlon. “Ik zag het meest op tegen het zwemmen, vooral de temperatuur van het water. Maar dat viel me eigenlijk reuze mee,” vertelde Matty. “Alleen had ik wel wat last van de golfslag van andere deelneemsters die voor mij zwommen. En de waterplanten in het begin, haha.” Toen ze om de laatste boei heen naar het strand toe zwom, begon voor haar een makkelijker onderdeel; fietsen. “Ik had het ergste gehad! En fietsen deed ik al veel, alleen niet op tempo. Maar ik heb hier mijn achterstand ingehaald.” De loopster van origine liep het vijf kilometer parcours binnen het half uur en kwam stralend over de finishlijn. Ik dacht: “Ik heb lekker kunnen presteren, dat heb ik toch maar weer gedaan!”

Matty zal ook in Beesd aan de start verschijnen. “Ik moet wel meer op snelheid oefenen voor de 1/16, want ik ben echt een duurloopster. Maar ik heb er nu al veel zin in.”

Ellen de Wilde, het badmutsdebacle.

Ellen de Wilde, TVR-lid sinds oktober, wist haar eerste triathlon nog spannender te maken dat het al was. Een paar minuten voor de start van de 1/8 afstand werd ze uit de groep geplukt omdat ze niet de roze badmuts droeg. “Er werd gezegd dat ik alleen mee mocht doen met de badmuts uit het tasje voor de veiligheid. En ik had mijn eigen badmuts op. Ik dacht: hiervan weet ik tenminste hoe die zwemt. Die roze lag in de auto.” Ellen rende net voor het startschot terug over het strand om er een te lenen van een 1/16 deelneemster. “Toen ik terugkwam, met badmuts, lag iedereen al in het water. Ik kon nog net op tijd de startlijn halen toen de toeter ging. Maar ik heb mezelf wel wat stress bezorgd. Het was natuurlijk ook mijn eigen schuld, het stond duidelijk in de brief.” Ondanks de lastige start presteerde Ellen goed. “Het ging eigenlijk boven verwachting. Ik wilde binnen anderhalf uur binnenkomen, ik heb er 1.27 over gedaan. Ik had in oktober voor het eerst een zwemloop gedaan, daar viel de overgang van zwemmen naar lopen erg tegen. Nu viel dat reuze mee.” Ellen heeft de triathlonsmaak goed te pakken. “Ik ga een ¼ doen in Binnenmaas, dat lijkt me enorme uitdaging! De 1/16 in Beesd is mij iets te kort.”

Ilse Vermeij, vroege vrijwilligster.

Nog voordat de deelneemsters aan de vrouwentriathlon op 26 juni van huis vertrokken waren, stonden er om zes uur al vrijwilligers bij de Haarrijnse plas. Ilse Vermeij was een van deze vrijwilligsters en hielp de wisselzone op te bouwen. “We waren toen al met een stuk of tien mensen. Toen de wisselzone stond kwamen er al snel deelneemsters voor 1/16 aan. Na de fietscontrole hebben we plaatsen aangewezen.” Ilse is zelf een ervaren triathlete en vond het leuk dat ze beginners tips kon geven. “Bij je eerste triathlon heb je veel vragen. En er hing zo’n ontspannen sfeer, niets moest. En alle deelneemsters waren vrolijk!”