Eten en drinken voor, tijdens en na de triatlon

juli 11, 2010 //

Wat eet je voor, tijdens en na een triathlon?

Eet in de week voorafgaande aan de triatlon gewoon zoals je altijd doet en vergeet ook niet voldoende te drinken. Het is aan te raden om de avond voor de wedstrijd een koolhydraatrijke maaltijd te eten: pannenkoeken, rijst of pasta. Op de ochtend voor de wedstrijd ontbijt je zoals je dat normaal gewend bent Рof  witte boterhammen (zodat je niet naar de wc hoeft tijdens het lopen) met zoet broodbeleg appelstroop, jam etc. Je kunt tot een uur voor de wedstrijd ook nog een banaan eten.

Deelneemsters aan de Vrouwentriatlon hoeven vanwege de korte afstand in principe tijdens de wedstrijd niet te eten. Drinken is wel heel belangrijk, vooral als het warm is. Neem tijdens het fietsen dan ook een bidon mee die je helemaal opdrinkt voordat je aan het lopen begint. Je kunt water in je bidon doen, maar nog beter is sportdrank bijvoorbeeld Isostar. Tijdens het lopen kun je onderweg bekertjes water aannemen. Het beste kun je het bekertje een beetje dichtknijpen zodat het water niet meteen over de rand klotst.

Wat veel triatleten vergeten, is dat eten na de wedstrijd ook heel belangrijk is. Vergeet dus niet iets te eten voor na afloop mee te nemen (of nog beter: geef je op voor de lunch). Uit ervaring kunnen we zeggen dat iets hartigs dan meestal het lekkerst is. Vergeet ook niet te drinken. De beste en goedkoopste hersteldrank is nog altijd melk (met eiwitten voor het spierherstel). Er is ook nog sportdrank na de finish.