Even voorstellen…

december 17, 2012 //

Sione Jongstra, bestuurslid van Vrouwentriathlon Nederland, is een echte duizendpoot. Naast haar parttime baan als commercieel medewerkster, organiseert ze al vijf jaar met succes de Vrouwentriathon. In de uren die overblijven, begeleidt ze mensen bij het behalen van hun sportieve doelen (in de vorm van clinics, trainingen en stages) en rijdt ze wedstrijden voor wielerteam Jan van Arckel. 

Sione JongstraDit jaar heeft Sione weer een beetje aan de triathlonsport geroken en kwam ze in de Eredivisie Triathlon uit voor triathlonvereniging Hellas en werd zij tweede met haar team.

“Er zitten eigenlijk veel te weinig uren in een dag”, zegt Sione over haar drukke schema. “Soms kom ik mezelf wel even tegen, maar ik krijg er ook heel veel energie van. De Vrouwentriathlon krijgt steeds meer naamsbekendheid en we doen ons uiterste best om mee te groeien. Wekelijks ben ik minimaal 8 uur bezig met de organisatie van de wedstrijden. In topweken, kan dit oplopen naar twintig uur.”

Dit jaar wordt de Vrouwentriathlon in Beesd voor de vijfde keer georganiseerd. In Utrecht is het de derde editie. “We hopen dat meer en meer dames ons evenement weten te vinden en het gezellig en leuk vinden om terug te komen”, zegt Sione. Dames die in Beesd een paar keer hebben meegedaan aan de 1/16 afstand, kunnen in 2013 mogelijk meedoen aan een 1/8. Sione: “We hebben vergaande plannen om komend jaar de 1/8 afstand toe te voegen aan de wedstrijd in Beesd. Het is nog niet definitief, maar we hebben goede hoop. Hiermee bieden we op deze locatie iets extra’s aan onze deelneemsters.”

Ironman Hawaii
Sione raakte in 1996 verslingerd aan de triathlonsport na een cursus in Groningen. De triatlete uit Utrecht veroverde de afgelopen jaren negen Nederlandse titels, won twee keer (in 2003 en 2004) brons op het wereldkampioenschap lange afstand en was goed voor dezelfde kleur medaille op het EK lange afstand in 2003. In 2007 zwom, liep en fietste ze naar de derde plaats in de Ironman van Lanzarote en maakte ze met een zeventiende plaats haar debuut in de Ironman Hawaii. Sinds 2008 kampt Sione met een hardnekkige blessure waardoor ze niet voluit kan hardlopen.

Haar passie voor de sport weet Sione feilloos over te brengen op anderen. Ze begeleidt al enkele jaren enthousiastelingen met het bereiken van hun doel(en), maar vanaf 1 januari gaat ze professioneel aan de slag als trainer/coach. “Ik vind het leuk mensen te begeleiden en te zorgen dat ze het beste uit zichzelf halen”, aldus Sione. “Het niveau is niet van belang. Als mensen maar enthousiast zijn en bereid zijn voor hun doel te gaan. In welke mate is helemaal up to them.”

Wil je meer informatie over Sione’s coaching? Mail: coachsione@live.nl