Even voorstellen: de twee Vrouwentriathlon-pioniers

mei 23, 2015 //

Kitty van Bloois (links op de foto) en Sione Jongstra zijn allebei vanaf het begin betrokken bij de Vrouwentriathlon. Sione nam in 2008 het initiatief. Ze had in het buitenland gezien hoe leuk en succesvol vrouwentriathlons konden zijn, en het leek haar een goed idee om ook in Nederland meer vrouwen bij de sport te betrekken. Kitty was meteen enthousiast. Zij had voor de Nederlandse Triathlonbond al eens een vrouwendag georganiseerd, maar een heuse triathlon voor vrouwen, dat zag ze wel zitten.

Voor allebei is het belangrijkste dat de Vrouwentriathlon laagdrempelig is. Sione: “Iedereen heeft een zwemdiploma, we fietsen allemaal heen en weer naar de supermarkt, als je dan ook nog een stukje kunt lopen, dan kun je aan een Vrouwentriathlon meedoen. Zeker aan de 1/16, de afstand waarmee we in 2009 dan ook begonnen. Je hebt er geen duur materiaal voor nodig, een opoefiets is ook goed. En je hoeft er geen lange trainingsuren voor te maken, dus het is te combineren met bijvoorbeeld een druk gezin met kinderen. Zo kan elke vrouw een keer kennismaken met de triathlonsport.” Kitty: “En dat werkt! Bij de NTB merken ze dat het aantal vrouwelijke deelnemers en leden toeneemt sinds we met de Vrouwentriathlons begonnen zijn. Daar doen we het voor!”

Beide vrouwen stoppen heel veel tijd in het werk voor de Vrouwentriathlon, rond de evenementen, maar ook daarbuiten. Kitty doet onder andere de inschrijvingen; Sione neemt naast een heleboel regelwerk ook Vrouwentriathlon-clinics voor haar rekening. Een grote klus is verder het regelen van vrijwilligers voor de evenementen. Allebei zeggen ze dat het enthousiasme van de deelnemers dat vele werk de moeite waard maakt. Kitty: “Dan hoor je van deelneemsters: ‘Dat ik dit kan, dat wist ik niet!’ of ‘Nou durf ik ook langere afstanden te doen!’ Dus die vrouwen zetten echt een stap, en dat is geweldig!” Sione: “Ja, of dat vrouwen doorstromen naar andere wedstrijden, het daar goed gaan doen. Of juist terugkomen, omdat ze de Vrouwentriathlon zo leuk vinden!”

Binnenkort moet de Vrouwentriathlon even zonder Sione: ze kan elk ogenblik bevallen van haar eerste kind. Maar daarna is ze er zeker weer bij. En Kitty ook. Want een Vrouwentriathlon is amper voorstelbaar zonder deze twee pioniers!