Even voorstellen: Ilse, Cindy en Miriam

mei 23, 2022 //

Wie verschijnen dit jaar aan de start namens het Vrouwentriathlon-Siosportteam? In de afgelopen periode maakten jullie al kennis met vijf teamleden. Deze maand stellen we de laatste drie dames aan jullie voor: Ilse van Asperdt, Miriam Hermkens en Cindy ter Beek.

Samen plezier beleven aan triathlon

Ilse van Asperdt1Ilse van Asperdt (39) uit Amersfoort kennen we nog van het ‘oude’ Vrouwentriathlon-Siosportteam. Ilse begon in 2018 met korte triathlons. “Gewoon om een eens te kijken wat ik daarvan vond. En na dat eerste jaar was ik om! ! In 2019 heb ik mijn eerste 70.3 geracet (in Vichy, Frankrijk) en ben ik lid geworden van het 2e divisieteam van Vrouwentriathlon-Siosport.”

Die teamwedstrijden vindt Ilse geweldig om te doen, erg jammer dus dat het vanwege corona twee jaar stillag. “Gelukkig is er dit jaar weer een teamcompetitie! Ik vond het seizoen in 2019 ontzettend leuk, dus toen de oproep kwam heb ik me meteen weer aangemeld. Ik hoop dat we met elkaar weer veel plezier kunnen beleven aan de sport. En wie weet lukt het ons nu in de derde divisie om ook nog een mooie klassering in de wacht te slepen.”

Leuk om elkaar te leren kennen en samen te trainen

Miriam HermkensMiriam Hermkens (43) uit Utrecht maakt haar debuut in de teamcompetities. “Mijn eerste triathlon was de 1/8 bij de Vrouwentriathlon in Utrecht. Erg leuk, want de wedstrijd was bijna letterlijk in mijn achtertuin.” Daarna volgden al snel meer triathlons, zoals in 2019 een ¼ in Cuijk en in 2021 een halve triathlon in Almere. “Ondanks dat er bijna geen toeschouwers waren, was dat echt heel gaaf!”

Na de intensieve trainingsarbeid voor de halve wilde Miriam niet weer zo’n lange triathlon doen. Coach Sione Jongstra van Siosport koppelde Miriam aan Cindy, één van de andere teamleden. “We gaan in de zomer vaak samen zwemmen in de Haarrijnse Plas, fietsen weleens samen, en hebben in coronatijd ook een keer samen een ‘eigen’ 1/8 triathlon rond de Haarrijnse Plas gedaan. Toen Cindy vertelde dat ze erover dacht om mee te doen met het team, ben ik daar ook over nagaan denken. Het lijkt me leuk om met een team aan de start te staan en gezellig om elkaar te leren kennen en af en toe ook samen te trainen.”

Miriam heeft veel zin in het seizoen en is benieuwd hoe het er in een team aan toegaat. “Mijn eerste teamwedstrijd wordt de standaard afstand in Groningen, die helaas wel samenvalt met de Vrouwentriathlon in Beusichem. Erg jammer, want het was juist zo leuk geweest om daar met het team te starten. Ik wens iedereen die daar meedoet heel veel plezier en succes met de voorbereidingen en de wedstrijd, en wie weet tot bij een andere wedstrijd!”

Op zoek naar het teamgevoel

Cindy ter BeekCindy ter Beek uit IJsselstein is dus zo af en toe trainingsmaatje van Miriam. Ook Cindy traint bij triathloncoach Sione. Cindy volbracht in 2015 en 2016 de 1/8 bij de Vrouwentriathlon en deed in 2021 mee aan de 1/4 van Alphen. “ik miste het gevoel van teamsporten. Maar met twee jonge kinderen en een drukke baan waarvoor ik ook regelmatig naar het buitenland ga, is het lastig om in teamverband te sporten. Via Sione leerde ik Miriam kennen en we trainen af en toe samen. Ik hoop door mee te doen aan het team wat meer teamgevoel te krijgen: samen meedoen aan wedstrijden en als het uitkomt samen trainen.”

Cindy is benieuwd naar het verschil tussen ‘individueel en als team meedoen aan wedstrijden’. Net zoals Miriam staat ook zij aan de start van de divisiewedstrijd in Groningen. “Daarnaast start ik in Utrecht (sprint) en staat de 1/4 van Weesp op het programma.” Meedoen aan Weesp wordt een bijzondere ervaring. “Van kind af aan ging ik daar al kijken en aanmoedigen. Hier meedoen is het doel geweest om gaan trainen voor triathlons. In 2016 had ik me inschreven maar heb ik me af moeten melden omdat ik zwanger was van onze zoon (inmiddels 5 jaar). Na de geboorte van onze dochter (nu 3 jaar) heb ik eerst weer rustig de individuele disciplines opgebouwd. Helaas ging afgelopen 2 jaar de triathlon in Weesp niet door dus ik kijk heel erg uit naar deze seizoensafsluiter, zelfs al is deze geen onderdeel van de teamcompetitie.”