Even voorstellen: Sione en Nienke van het organisatieteam

februari 22, 2020 //

In december stelden we jullie (opnieuw) voor aan Kitty. Deze en volgende maand stellen we de andere leden van ons vrijwillige organisatieteam aan jullie voor. Dit keer maken jullie kennis met Sione Jongstra en Nienke Vijver.

Zeg je Vrouwentriathlon, dan zeg je Sione Jongstra. Sione nam namelijk in 2008 het initiatief om de Stichting Vrouwentriathlon op te richten en triathlons in Nederland te gaan organiseren speciaal voor vrouwen. De eerste Vrouwentriathlon werd uiteindelijk in 2009 gehouden in Beesd en was meteen een groot succes.

Sione raakte in 1996 al verslingerd aan de triathlonsport na een triathloncursus in Groningen. En hoe: ze veroverde tien Nederlandse titels, won twee keer (in 2003 en 2004) brons op het wereldkampioenschap lange afstand en was goed voor dezelfde kleur medaille op het EK lange afstand in 2003. In 2007 zwom, liep en fietste ze naar de derde plaats in de Ironman van Lanzarote en maakte ze met een zeventiende plaats haar debuut in de Ironman Hawaii.

In de jaren daarna kon Sione vanwege een hardnekkige blessure niet hardlopen, maar maakte ze zich verdienstelijk in de wielersport, als lid van wielerteam Jan van Arckel. Vanaf 2013 gaat hardlopen weer, en zo kwam er in 2014 de tiende nationale titel erbij, plus vier landskampioen titels eredivisie in 2013 tot en met 2016 met het dames-triathlonteam van Hellas.

In 2015 werd Sione moeder van dochter Milou. Een jaar later kon ze uitkomen in de leeftijdscategorie 40-44 en daarin werd ze in 2017 maar liefst twee keer wereldkampioen: in Rotterdam op de Olympische afstand en op Hawaï op de Ironman. Een jaar later wist ze haar WK-titel op Hawaï te prolongeren.

In 2013 richtte Sione haar eigen sportcoachingbedrijf Siosport (www.siosport.nl) op. Ze wil haar kennis graag overbrengen door mensen te begeleiden bij het bereiken van hun sportieve doelen, en door clinics, sportieve weken en trainingsstages te organiseren.

Nienke Vijver is sinds maart 2014 actief als vrijwilliger bij de Vrouwentriathlon. “Na een wetsuittestdag van de Vrouwentriathlon – waar ik een trisuit kocht van Sione – benaderde ze mij met de vraag of ik niet elke maand een blog zou willen schrijven voor de nieuwsbrief. Dat wilde ik wel!” Al snel werd Nienke gevraagd om ook de coördinatie van de nieuwsbrief op zich te nemen en schreef ze ook andere teksten voor de site, social media en persberichten. “En ja, dan is het wel net zo handig om ook aanwezig te zijn bij de evenementen. Dus zo kwam ik uiteindelijk ook in het ‘echte’ organisatieteam terecht.”

Wat er zo leuk is aan vrijwilliger zijn bij de Vrouwentriathlon? Nienke: “Het contact met de andere sportieve vrouwen. Niet alleen met mijn mede-organisatieteamleden, maar juist ook op de dag van de Vrouwentriathlon. Je komt ‘oude bekenden’ tegen of juist nieuwe gezichten. Voor de één is de Vrouwentriathlon een wedstrijdje tussendoor, voor de ander is het de allereerste kennismaking met de triathlonsport. Ik vind het geweldig om al die vrouwen bij elkaar te zien en moedig iedereen altijd even hard aan.”

Nienke komt over de finishIn 2014 beleefde Nienke haar debuut bij…inderdaad: de Vrouwentriathlon. Na die eerste wedstrijd zijn er nog vele gevolgd, waaronder een aantal keren Vrouwentriathlon. “Ik werd bij mijn eerste wedstrijd één-na-laatste en ben sindsdien niet extreem veel sneller geworden. Ik zie mezelf niet snel op het podium staan, maar dat hoeft ook niet. Ik verbeter mezelf nog steeds – vorig jaar zelfs acht minuten van mijn pr op de 1/8!- maar belangrijker vind ik nog: ik beleef er veel plezier aan. Mijn gezondheid laat door een chronische ziekte soms wat te wensen over, daarom ben ik extra blij met alles wat ik nu nog wel kan. Dus zolang het me nog lukt, blijf ik triathlons doen én blijf ik me inzetten voor de Vrouwentriathlon.”