Herfstachtige omstandigheden bij 4e editie Vrouwentriathlon in Leidsche Rijn

augustus 29, 2014 //

/

De 250 deelneemsters van de Vrouwentriathlon in Utrecht/Leidsche Rijn moesten op zondag 17 augustus herfstachtige omstandigheden trotseren. De harde, koude wind weerhield de vrouwen er echter niet van te starten. Velen zetten zelfs snelle tijden neer en menigeen verbrak een pr! Marieke van Lierop uit Schagen kwam bij de 1/8e afstand met ruime overmacht over de finish. Zuzana Sasovova uit Amstelveen eindigde als eerste bij de 1/16e triathlon.

Marieke van LieropVoor de 36-jarige Van Lierop (foto) was het de eerste keer dat zij als winnares over de finish kwam. “Het zwemmen ging niet extreem goed, ik kwam als veertiende uit het water. Maar in het parc fermé was ik eerder weg dan een paar van mijn voorgangsters”, vertelt een uitgelaten Van Lierop net na de finish. De atlete uit Schagen fietste daarna in een straf tempo de overige deelneemsters voorbij. “Al tijdens het eerste rondje had ik de negen vrouwen die nog voor me lagen ingehaald.” Voor Van Lierop was het daarna zaak controle te houden op de loopafstand. “Ik bedacht me dat als ik op de vier minuten bleef lopen, dat de anderen me niet meer in konden halen.”

Dat was inderdaad het geval. Nog niet eerder stond Marieke op het hoogste schavot. “Ik ben wel eens tweede geworden, derde, of bij de eerste tien geëindigd, maar nog nooit als eerste. Dus dit is geweldig.” Van Lierop is pas sinds vorig jaar actief als triatleet, dit jaar heeft zij al aan meer dan tien traiathlons meegedaan. Favoriete afstand is de 1/8e, maar Marieke doet ook mee aan kwart triathlons. “Ik voel dat ik steeds sterker word, dat ik steeds harder ga. Dat is een geweldig gevoel!” Marieke heeft nog een belangrijke tip voor dames die ook sneller willen worden in de wisselzone: “Veel doen, veel oefenen. Let van te voren vooral heel goed op waar je jouw fiets ophangt. En richt je dan op vaste punten, bijvoorbeeld vierde hek, tweede rij, aan de rechterkant. Want die roze handdoek of die groene fiets naast je kunnen al weg zijn als jij in het parc fermé komt.”

Zuzana, Vrouwentriathlon Utrecht

Spannende strijd op de 1/16e triathlon
De strijd bij de snelste dames die deelnamen aan de 1/16e afstand was spannend. Zuzana Sasovova (foto) won, maar was pas op het laatst zeker van haar zege. “Door de harde wind hoorde ik het startschot niet eens. Ik wist pas dat we mochten beginnen toen ik de anderen zag zwemmen”, vertelt de Amstelveens na afloop van haar race.

Het werd een interview op de massagetafel in de tent van Vrouwentriathlonsponsor Velofit. De twee masseurs die haar onder handen namen, voelden her en der aan de kuiten en bovenbenen van Zuzana dat het een pittige wedstrijd was geweest: vele harde plekken in haar spieren! Ondanks de slechte zwemstart, kwam Sasovova wel als vierde uit het water. In de wisselzone wist zij al direct een deelneemster achter haar te laten door een erg snelle wissel.

Tijdens het fietsonderdeel haalde zij haar voorgangster in, maar werd zij zelf ook ingehaald. “Ik kwam daarna als tweede het parc fermé in, maar wisselde heel snel. Ik laat mijn schoenen op de fiets zitten en kan dan met blote voeten zo mijn hardloopschoenen aantrekken.” Als eerste komt Sasovova uit de wisselzone en tijdens het hardloopgedeelte wist zij haar belagers nipt vóór te blijven. Roos van Leengoed eindigde namelijk op de tweede plek met slechts 12 seconden achterstand. Twee jaar geleden schreef Sasovova ook al de 1/16e Vrouwentriathlon van Utrecht op haar naam.

‘Geweldige mix’
De organiserende Stichting Vrouwentriathlon kijkt terug op een zeer geslaagd evenement. “Uiteraard vanwege het recordaantal deelnemers, maar ook omdat alles goed is gegaan”, aldus Sione Jongstra van de Stichting Vrouwentriathlon. “Er was veel publiek aanwezig en de atleten hebben allemaal weer een topprestatie geleverd. De Vrouwentriathlon is echt een geweldige mix van ervaren sporters en beginnende triatleten.”

Uitslagen Vrouwentriathlon Utrecht 17 augustus 2014
Alle uitslagen van de 4e editie van de Vrouwentriathlon in Utrecht vind je hier.