Het belang van een rustdag

november 22, 2011 //

Rust is bij veel triatleten en hardlopers een onderschat onderdeel van het trainingsschema. Veel atleten lopen of sporten 7 dagen in de week, maar vergeten dat het lichaam ook rust nodig heeft en snel uitput van een schema van iedere dag trainen.

Als je net begint met trainen of je vol enthousiasme stort op een nieuw doel is het heel verraderlijk dagelijks even lekker te lopen, fietsen of zwemmen.

Tegenwoordig moet alles snel. Iedereen wil snel resultaat hebben, ook met trainen en sporten. In de USA hebben ze daar een uitdrukking voor: “work hard, play hard”.

Maar een lichaam dat iedere dag tot het uiterste wordt gedreven zal op den duur protesteren. Je lichaam raakt gewend aan de belasting, blessures zullen ontstaan en op den duur kan je helemaal niet meer trainen door blessures of omdat je overtraind bent.

Veel trainers hanteren daarom de volgende stelregel: een dag intensief trainen gevolgd door een dag rustig trainen en altijd een dag rust. Als je deze stelregel hanteert zal je lichaam nooit gewend raken Het ideale schema voor een hardloper is om 3 dagen intensief te trainen in de week. Zoek op die dagen de grens op. De andere 3 dagen train je ook maar op een veel rustiger tempo dan de 3 intensieve dagen. Een dag in de week neem je dan vrij en train je niet. Spreek die dag af met vrienden, kijk een filmpje, zoek op het internet naar leuke wedstrijden etc.

Als triatleet kun je de dagen opdelen tussen de 3 onderdelen. Dus bijvoorbeeld 1 dag intensief en 1 dag rustig hardlopen etc. Maar de verdeling kan ook ander liggen als je wat intensiever aan je fietsen wil werken. Als je de balans maar in je achterhoofd houdt. En blijf op een gezonde manier met je lichaam bezig.