Hoe kom je de winter door (1): het advies

oktober 25, 2016 //

Het is eind oktober, het triathlonseizoen zit erop, het is steeds vroeger donker, het buitenwater is te koud om nog lekker in te kunnen zwemmen, soms waait en plenst het… Wat nu? Hoe kom je zo goed mogelijk de winter door? Hoe bereid je je optimaal voor op het volgende seizoen?

In de eerste plaats is de winter tijd voor andere dingen. Zeker als je zwaar hebt getraind en veel of lange wedstrijden hebt gedaan. Je lichaam heeft rust nodig om echt helemaal te herstellen – en je hoofd ook: mentaal is dit ook het moment op rust te nemen. Daarom is dit ook het moment om gezellige dingen te doen als je je vrienden door al dat trainen weinig hebt gesproken. Of misschien verdient een andere hobby wat meer aandacht?

Wees niet te bang om een tijdje flink wat gas terug te nemen; zo laad je lichamelijk en geestelijk weer op voor het nieuwe seizoen. Het vervelendste wat je kan overkomen is nu te veel doen, waardoor je straks, als het beter weer wordt en het seizoen weer gaat beginnen, geen zin meer hebt of al over je piek heen bent.

In de tweede plaats kan je nu andere leuke, sportieve dingen doen. Misschien schaatsen of mountainbiken bijvoorbeeld, of een sportschoolklasje – denk aan pilates of bodypump (wel goed uitvoeren, dus zorg voor een goede techniek!).

In de derde plaats kun je in de winter je eventuele zwakke punten aanpakken. Core stability en techniek bijvoorbeeld. Met de druk van wedstrijden eraf heb je daar tijd en ruimte voor. Om met je zwakke punten aan de slag te gaan, moet je wel weten wat die zijn. En precies daarvoor dient deze periode ook: evalueer het afgelopen seizoen eens. Wat ging er goed, wat kan er beter? En wat wil je volgend jaar gaan doen? Misschien geven de clinics en trainingsweken van Siosport je ook nog inspiratie?

De kersverse Ironman Louise, die we in de vorige nieuwsbrief in het zonnetje zetten, herkent deze tips helemaal: “Mijn aantal wekelijkse uren training ligt een heel stuk lager dan in de zomer, dat moest ook echt wel! Ik sla ook makkelijker wat over nu, zeker als het koud en nat is. En als het straks glad wordt, dan helemaal, dat vind ik niks, veel te groot risico. Lekker om aan andere dingen toe te komen nu – een weekend is ineens heel lang als je niet meer uren hoeft te trainen! Maar ik kwam ook met een heel wensenlijstje uit het seizoen. Ook al doe ik nu al jaren aan triathlon, mijn lopen en zwemmen blijven nog steeds erg achter op mijn fietsen. Daarom ben ik alweer bezig met een zwemtechniekcursus en nieuwe oefeningen om het gebied rond mijn bekken sterker en soepeler te krijgen voor het lopen. Daar ben ik nog maar net mee begonnen, maar ik ben nu alweer benieuwd wat dat me volgend seizoen gaat opleveren!”