Hoezen wint eerste editie Vrouwentriathlon Beusichem

juni 25, 2019 //

/

Esther Hoezen heeft de eerste editie van de Vrouwentriathlon Beusichem op zondag 23 juni op haar naam geschreven. De atlete uit Veenendaal kwam in een tijd van 1.06.33 als eerste over de streep bij de 1/8 triathlon: 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Kyra Meulenberg won de 1/16e. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde eerste editie: “Het nieuwe parcours is heel goed bevallen, zowel bij ons als bij de deelneemsters en we hadden prachtig weer”, aldus Sione Jongstra van de Vrouwentriathlon.

Hoezen had een ruime voorsprong op de nummer twee. En dat terwijl ze al een tijdje last heeft van een hardloopblessure. “Ik kwam als tweede het water uit, het zwemmen ging erg lekker. In het begin even wat vechten om een plekje, maar daarna het ritme mooi te pakken.” Tijdens het fietsen ging Hoezen voluit: “Daar wilde ik me volledig geven, omdat ik niet zeker was van hoe het lopen zou gaan. De afgelopen weken heb ik veel op het fietsen getraind en dat kon ik nu goed merken.” Met een ruime voorsprong begon ze aan het laatste onderdeel en daar vergrootte ze zelfs het gat met de nummers twee en drie.

Ook Meulenberg kijkt heel tevreden terug op haar race. Bij de Vrouwentriathlon Utrecht 2018 werd de triatlete nog tweede op de korte afstand, nu stond ze op het hoogste schavot. Het verschil met vorig jaar? “Ik heb leren zwemmen! Dat ging nu veel beter dan vorig jaar”, aldus Meulenberg. Volgende week staat ze aan de start van een halve triathlon, de Vrouwentriathlon leek haar een mooie voorbereiding. “Het was een leuke wedstrijd met een mooi parcours.”

Beusichem goed bevallen

Het zwemonderdeel was in de recreatieplas bij De Meent in Beusichem, het fietsparcours leidde de deelneemsters door de prachtige Betuwe richting Culemborg. Het loopparcours tenslotte was weer rondom het zwemmeer. De Meent in Beusichem is een prima uitvalsbasis gebleken voor de Vrouwentriathlon. “Voor ons niet een compleet onbekende locatie: we hebben hier al eens een trainingsdag gehouden en ook onze jubileumdag vorig jaar was in deze omgeving”, vertelt Sione Jongstra van de Vrouwentriathlon. “Dit alles ter voorbereiding op de uiteindelijke Vrouwentriathlon van vandaag. We hebben enorm veel complimenten gekregen van deelneemsters over het parcours en ook de samenwerking met recreatieschap Uiterwaarde, Beachclub De Meent en de gemeenten Buren en Culemborg was super!”

Toen anderhalve maand geleden bleek dat de lokale vrijwilligerscoördinator, die speciaal was aangetrokken om het vrijwillige organisatieteam te helpen bij werving, nog geen vrijwilligers had vastgelegd, kwam de eerste editie van Vrouwentriathlon Beusichem even in gevaar. “We hebben een noodkreet uitgestuurd aan de deelneemsters en zijn zelf ook met man en macht gaan zoeken naar vrijwilligers. Het is dankzij de inzet van het organisatieteam, een aantal van onze sponsoren – zoals Footconnection die vrijwilligers hebben geregeld – én dankzij de vele reacties van deelneemsters dat het goed is gekomen. Echt hartverwarmend dat er zoveel mensen met ons mee hebben gedacht en dat we uiteindelijk zoveel vrijwilligers op de been hebben weten te krijgen.”