Hospers en Zwarthoed winnen lustrumeditie Vrouwentriathlon Utrecht

september 24, 2015 //

Suzanne Hospers heeft de vijfde editie van de Vrouwentriathlon Utrecht gewonnen, zij was op de 1/8e de sterkste. Bij de dames 40+ won Marleen Vos. Brenda Zwarthoed pakte de titel op de 1/16e afstand. Bij alle drie de startseries sloeg de winnares haar slag bij het zwemmen. De lustrumeditie van de Vrouwentriathlon vond op zondag 20 september plaats in Leidsche Rijn (Haarrijnse plas en Het Lint door het Máximapark). Er waren ruim 200 deelneemsters, in drie startseries. Vanwege de vele regen van de laatste tijd moest de organisatie op het laatste moment het parcours aanpassen, wat goed uitpakte.

Suzanne Hospers won de 1/8e afstand (500 m zwemmen, 24 km fietsen en 5 km lopen) door haar sterke zwemmen te laten volgen door een prima fiets-onderdeel. Ze stond vervolgens haar koppositie niet meer af, ook al kwam nummer twee, Ine Snoeken uit Ruinen, bij het lopen wel iets dichterbij. Hospers’ 1:14:51 was de snelste tijd van de dag op de langere van de twee afstanden. Derde bij de vrouwen senioren (tot 40 jaar) werd Belle de Gast uit Utrecht.

Winnares Hospers doet sinds een jaar aan triathlons, bij vereniging De Boks uit haar woonplaats Klazienaveen. Dat eerste jaar werd meteen succesvol. Hospers: “Vorige maand won ik in Klazienaveen de 1/8e afstand en met ons team zijn we gepromoveerd naar de 1eDivisie. Met dat team had ik eerder al kennisgemaakt met de Vrouwentriathlon, want eerder dit jaar was er in Nijeveen een 2eDivisie-wedstrijd. Ik vond het vandaag opnieuw erg leuk, ik kom dit vaker doen!”

Fris water
Brenda Zwarthoed uit Uitgeest deed vorig jaar bij de 1/16e Utrechtse Vrouwentriathlon haar eerste triathlon-ervaring op. Ze werd toen meteen derde op de korte afstand (250 m zwemmen, 8 km fietsen en 2,5 km lopen), en is sindsdien triathlons blijven doen. Ze trainde sindsdien veel op het fietsen en lopen, en kon zo dit jaar winnen, in een tijd van 34:59.

Net als veel andere deelneemsters vond Zwarthoed het water van 17 graden koud: “Ik had wel een wetsuit bij me, maar toen ik zag dat de meeste andere deelneemsters zonder van start zouden gaan, heb ik besloten het ook uit te laten. Dat ging wel, maar mijn handen en enkels werden zo koud dat ik er geen gevoel meer in had. Verder ging het goed.” Op deze 1/16e rukte Saskia Wijland uit Zeist door het fietsen en lopen op van de vierde naar de tweede plek. De strijd om de derde podiumplek werd beslist in een sprint, die gewonnen werd door Desiree Immerzeel uit Utrecht

WisselzoneMet de kinderen over de finish
Marleen Vos uit Lelystad deed weer haar eerste triathlon in twee jaar – jaren waarin ze blessures had maar ook twee kinderen kreeg. Voor die time-out was ze succesvol lange-afstandstriathlete, die ook toen al opvallend goed zwom. Ook afgelopen zondag kwam ze in haar startserie op de 1/8e voor 40+-vrouwen ruim voor de nummer twee het water uit. Het gat bleef tijdens het fietsen en lopen zo groot dat ze het laatste stukje wandelend samen met haar kinderen over de finish kon komen. Haar eindtijd van 1u16’44 was de derde van de dag. Vos: “Geweldig om weer een triathlon te doen, en wat leuk is dit, met alleen maar vrouwen! Dat is echt een andere sfeer, en bovendien uitstekend georganiseerd: over alle details is nagedacht.”

Tweede werd Rannveig Guichamaud, een IJslandse die drie maanden geleden naar Amsterdam is verhuisd en daar al lid is geworden van triathlonvereniging De Dolfijn. Derde werd Linda Nagel, net als Vos uit Lelystad. Vos: “We zijn hier met een hele groep uit Lelystad en we hadden het er van tevoren over gehad hoe mooi het zou zijn als we samen op het podium zouden staan. Met zijn drieën is niet gelukt, maar twee wel!”

Uit dezelfde startserie kwam ook de vierde winnares: Nicole Loeve uit Helmond won bij de 50+-dames. In tegenstelling tot de andere winnaressen maakte zij het verschil juist bij het lopen, waarbij ze tientallen deelneemsters had ingehaald.

Geslaagde verplaatsing
De vele regen van de afgelopen tijd maakte nog een last-minute wijziging noodzakelijk, want de beoogde wisselzone was erg drassig. Een dag voor de wedstrijd werd besloten uit te wijken naar een drogere plek, net iets verderop. Dat betekende nog heel wat reken-, teken- en regelwerk op zaterdagavond voor met name bestuurslid Kitty van Bloois. Sione Jongstra, bestuurslid Stichting Vrouwentriathlon blikt tevreden terug op de lustrumeditie in Utrecht: “Die verandering was echt een verbetering. Ook verder verliep de triathlon, op een enkele lekke band na, goed. En het was gelukkig prima weer om te sporten.”

Slot seizoen
Dit was de laatste Vrouwentriathlon van het seizoen 2015. Onder de deelneemsters aan alle drie de edities (naast Utrecht eerder dit jaar in Beesd en Nijeveen) werden daarom enkele speciale prijzen verloot, zoals een weekend Peogeot rijden, beschikbaar gesteld door sponsor Nefkens Utrecht. De voorbereiding voor seizoen 2016 start binnenkort. Houd onze website in de gaten. Daar staan ook alle uitslagen.