In balans op de schaats

december 20, 2013 //

Schaatsen wordt door veel triatleten gebruikt als alternatieve training tijdens de winter. Je gebruikt bij deze sport andere spieren dan bij triathlon en daarom is het een goede manier om fit de winter door te komen. In november organiseerde Sione Jongstra een schaatsclinic. Margit Warmink was erbij. Lees haar verhaal.

Tekst: Margit Warmink

Het bericht over de schaatsclinic van Sione kwam voor mij als geroepen. Wekenlang les is zo onhandig als de schaatsbaan ver weg ligt, een clinic is een uitkomst. In enkele uren tijd met een kleine groep werken aan je techniek is perfect. Ik heb me meteen ingeschreven.

Als Nederlander ben je op de schaats geboren (toch?), maar desondanks laat mijn techniek te wensen over. Dat merkte ik afgelopen winter, toen ik met twee vriendinnen trainde voor de Vikingarännet, een 80km lange schaatstocht van Uppsala naar Stockholm. In vergelijking met andere schaatsers kostte het mij veel inspanning om lange tijd op de ijzers te blijven staan. Sommige mensen schaatsen zo makkelijk!

De Vikingarännet hebben we voltooid – fantastisch evenement – maar ik had me voor deze winter voorgenomen om schaatslessen te nemen. Samen met Kathrin, één van mijn schaatsvriendinnen, reis ik op 30 november af naar Utrecht. Daar gaat oud-wedstrijdschaatser Jolanda Spruit met ons aan de slag. Gelukkig kunnen alle vrouwen in de groep redelijk schaatsen… Een stoel om ons overeind te houden, is niet nodig.

Wat Jolanda vertelt, is niet helemaal onbekend. Mijn schaatsende buurman heeft al eens uitgelegd dat je diep moet doorzitten en dat het om balans gaat, maar in een clinic werk je daar ook echt aan. Bovendien geven Jolanda en Sione ons advies en kritiek. In hoofdlijnen: het kan altijd nóg dieper.

Tijdens de les ga je erop letten: zijn mijn neus en navel boven de knie, op één lijn, waarop ik uitglijd? Rust ik dus met mijn volle gewicht boven op die ene schaats, zodat ik lekker stabiel sta? Kan ik nog langer uitglijden op één been? Kan ik dieper doorzitten? En verhip, het werkt nog ook. Dat is mooi, want als je merkt dat je vooruit gaat, hou je het langer vol.

Ik heb heerlijk geschaatst. Voor mij heel ongewoon voor een eerste keer op het ijs. En voor het eerst in mijn leven zonder vreselijke spierpijn in mijn voet/enkel omdat ik te krampachtig op de schaats sta. De clinic was nog gezellig ook. Heel leuk om andere sportieve vrouwen te ontmoeten. Let the winter begin!