Ironmama Sione Jongstra snelste Nederlandse bij Ironman Maastricht

augustus 28, 2017 //

Sione Jongstra, oprichtster van en drijvende kracht achter de Vrouwentriathlon, is tijdens de derde editie van de Ironman Maastricht begin augustus als snelste Nederlandse dame over de finish gekomen. In een tijd van 9:58:08 greep Sione nét naast het podium. Door haar fantastische vierde plaats (en eerste vrouw bij de age groupers) kwalificeerde Sione zich automatisch voor het WK Ironman op Hawaï.

Dat betekende meteen overleggen met het thuisfront: “Je moet namelijk al meteen de volgende dag tijdens de award ceremony laten weten of je mee wilt doen of niet”, vertelt Sione. Het zal wat voeten in aarde hebben om thuis het één en ander te regelen. Op 14 oktober staat ze dan aan de start van de WK Ironman op Hawaï. “Precies 10 jaar geleden deed ik daar ook mee, dus dat ik nu weer mee kan doen, dat vind ik erg bijzonder.”

In 2007 werd Sione 17e bij de Pro’s. “Ik kreeg toen kramp tijdens het lopen. Een jaar later raakte ik langdurig geblesseerd, in 2009 ben ik zelfs helemaal gestopt met triathlon en overgestapt naar het wielrennen. Toen in 2012 de teamcompetitie triathlon begon ben ik pas weer begonnen met triathlons. Dus ja, het is voor mij erg bijzonder dat ik er dit jaar bij kan zijn in Hawaï!”

Hoe ging de wedstrijd in eigen land eigenlijk? De Pro’s startten 15 minuten eerder, daarna was het een ‘rolling start’ waarbij elke vijf seconden er tien triatleten mogen starten met zwemmen. “Dat gaf een minder stressvolle start dan anders, maar je weet hierdoor ook niet goed hoe je in de wedstrijd ligt. Iemand die pas later is gestart kan dus al sneller zijn dan jij”, vertelt Sione.

Ironmama Sione na de finish met dochter Milou

“Het zwemmen ging heel goed, het fietsen heb ik niet té gek gedaan. Het was toch alweer heel lang geleden sinds ik een hele triathlon had gedaan. Tien jaar geleden had ik nog niet twee banen en een kind, dus de voorbereiding was ook heel anders.”

Het derde en laatste onderdeel: de marathon, viel tegen. “Ik kreeg last van mijn maag en het was toch best een glooiend parcours. Dat heb ik nog wel even gevoeld in mijn kuiten.”

Ondanks de wat mindere marathon kijkt Sione toch erg tevreden terug op de wedstrijd. “Het was heel bijzonder om een Ironman in eigen land te kunnen doen én er waren veel supporters onderweg: familie, vrienden. En mijn coachees leefden ook erg mee. En ik heb vooraf het parcours al een aantal keren kunnen verkennen, dat lukt niet als de wedstrijd veel verder weg is.”

Hoe Sione zich voorbereidt op de Ironman Hawaï lees je de komende maanden op de website van de Vrouwentriathlon in een speciaal blog!

(Fotograaf bovenste foto: Christie Brouwer)