Ironmama Sione naar WK: kapotte teen, griep en 2X podium

september 28, 2017 //

Geen blog van Nienke deze maand, maar een update van Ironmama Sione en haar weg richting de Ironman van Hawaï. Na de Ironman Maastricht waar ze de snelste Nederlandse dame was, brak voor Sione meteen haar zomervakantie aan. “Ik heb nog nooit zo weinig getraind als tijdens deze vakantie”, lacht Sione. De eerste dagen bestonden uit rustige fietstochtjes naar de bakker en een kleine wandeling. Het ‘echte trainen’ kwam pas wat later weer. “Na een hele triathlon moet je echt even rustig aan doen, vooral de marathon is fysiek zwaar, daar moet je rustig van herstellen. Ik heb de eerste dagen flinke spierpijn gehad.”

Na de vakantie stond het NK masters in Veenendaal op de agenda. Deze wedstrijd viel tegelijk met een wedstrijd van de eredivisie. “Ik had me niet goed genoeg kunnen voorbereiden op de wedstrijd van de eredivisie en kon dus geen meerwaarde bieden voor het team. Daarom heb ik mijn plek afgestaan aan iemand anders. Met het WK Age Groupers in Rotterdam voor de deur wilde ik tóch nog graag aan een wedstrijd meedoen.” Dat werd een succes: Sione pakte de eerste prijs. “Het zwemmen en fietsen gingen goed, maar het lopen viel tegen. Nog niet hersteld: ik liep gespannen en houterig.” Toch was het voldoende voor het hoogste podium (zie foto boven).

Tijdens deze wedstrijd liep Sione nog een blessure op: ze stootte haar teen, de nagel raakte los. “Ik voelde mijn teen eigenlijk pas bij het hardlopen, maar had pas echt door wat de schade was na afloop. Op de EHBO-post hebben ze mijn volledige nagel eraf geknipt. Dankzij een vriendin in Amerika die me goede tips gaf over hoe ik de wond moest schoonhouden en behandelen, heb ik hier gelukkig niet lang last van gehad.”

Meer last had ze van de griep die in de week ná Veenendaal de kop opstak. “Ik ben een week niet lekker geweest, misselijk, futloos. Dat heeft ook meteen zijn weerslag op de trainingen. Na Veenendaal had ik graag nog wat snelheidseenheden gedaan in de aanloop naar Rotterdam, maar ik heb uiteindelijk vooral duurtrainingen gedaan.” Als Ironmama is het soms lastig om je lijf en leden gezond te houden. Zo kreeg dochter Milou vlak voor het WK in Rotterdam de waterpokken, volgend op een verkoudheid. “Ik stond al met al niet topfit aan de start.”

Podium WK RotterdamHet werd dan ook een pittige wedstrijd. Tijdens het zwemmen kwam Sione op achterstand, maar dat wist ze gedurende de wedstrijd weer in te halen, onder meer door snelle wissels. “Tijdens het fietsen merkte ik dat ik power miste, het lopen ging ook niet van een leien dakje.” Sione liep op kop en de nummers twee en drie maakten jacht op haar. “Ik dacht dat ik het niet zou redden. Maar toen heb ik mezelf opgepept. Met ingang van de laatste twee kilometer dacht ik: ‘komaan, de dood of de gladiolen’, zette aan en kon ik toch nog de leiding houden tot aan de finish. Maar het deed me wel zeer aan de benen!” Uiteindelijk wist Sione de voorsprong te behouden en pakte zij de titel met 11 seconden verschil op de nummer twee. “Het was een zwaarbevochten overwinning, de wedstrijd in onze Age Group was het spannendste.”

Sione aan het lopen bij het WK in RotterdamNa het WK zijn echt alle pijlen gericht op Hawaï. “Gelukkig hebben we nu mooier weer, ik heb nog krap twee weken om nog wat kilometers te maken op de fiets. Verder hoop ik dat mijn verkoudheid die ik sinds een aantal dagen heb me niet in de weg gaat zitten. Het vervelendste is het als je ’s nachts veel moet hoesten en daardoor dus niet voldoende rust en slaap kunt krijgen.”

Na de fietskilometers wordt het tijd voor taperen en de reis naar Hawaï. En dan: acclimatiseren. Op het eiland zal het zo’n 40°C zijn. “Die temperatuur is nog niet het ergste, maar het is gecombineerd met een luchtvochtigheid van zo’n 95 procent. De vorige keer op Hawaï kreeg ik kramp tijdens het lopen. Ik hoop dat ik daar dit keer geen last van heb!”

Vele mensen in de omgeving van Sione maken het mogelijk dat ze naar Hawaï kan gaan. Bijvoorbeeld haar partner, familieleden en vrienden die voor dochter Milou zullen zorgen. Maar ook haar werkgever, het Johan Cruyff College, waar Sione werkzaam is als BPV-coördinator (BPV=beroepspraktijkvorming) is welwillend. “Ik heb vervanging geregeld voor mijn BPV-lessen en ik ben digitaal bereikbaar voor de studenten, maar ik ben vooral erg blij dat ik deze kans krijg van mijn werkgever.”

 

De onderste foto, Sione aan het lopen tijdens het WK in Rotterdam, is gemaakt door Christie Brouwer.