Jongstra toe aan een nieuwe uitdaging

april 18, 2010 //

Als triatlete behoorde Sione Jongstra tot de wereldtop, maar een blessure zorgde ervoor dat ze zich noodgedwongen moest omscholen tot wielrenster.

Triatlon en wielrennen, het is een wereld van verschil. Was Sione Jongstra als triatlete gewend om urenlang in haar eentje te fietsen, nu moet ze zich staande houden in een groot wielerpeloton. Dat dat niet altijd makkelijk is, ervoer ze in de vierde wedstrijd van het seizoen.

In België kwam ze hard ten val en brak daarbij haar rib. En dus zat de 34-jarige Leerdamse die na twee jaar blessureleed eindelijk terug was in competitie, weer een paar weken thuis. “Natuurlijk komt zo’n blessure altijd slecht uit, maar dit was wel een heel ongelukkig moment”, vertelt Jongstra die dit weekeinde, vijf weken na haar val, voor het eerst weer een wedstrijd rijdt. “Die eerste wedstrijden van het seizoen zijn heel belangrijk, helemaal voor mij omdat ik nog veel ervaring op moet doen in het peloton. In een groep fietsen, de tactiek van het wielrennen, het is allemaal nieuw voor mij. Ik miste door die val bovendien een trainingskamp met mijn ploeg Dolmans Landscaping Cyclingteam en wat helemaal vervelend is dat ik nu met een trainingsachterstand de rest van het seizoen in ga.”

De meervoudig Nederlands kampioene veroverde als triatlete in 2003 en 2004 een bronzen medaille op het wereldkampioenschap lange afstand. In 2005 liep ze een stressfractuur op, maar na een overgangsjaar in 2006, was ze in 2007 weer terug op het hoogste niveau. Ze finishte dat jaar als derde in de Ironman van Lanzarote (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen) en plaatste zich daarmee voor de Ironman Hawaii (waar ze zeventiende werd). Die lijn kon ze echter niet doortrekken. “In 2008 kreeg ik tijdens het lopen last van mijn SI-gewricht waarbij de pijn van mijn onderrug uitstraalde naar mijn bil en bovenbeen”, vertelt ze. “Ik maakte me niet direct zorgen. Ik heb wel vaker blessures gehad en na een paar weken was het meestal wel over.”

Dit keer liep het anders. Geen sportarts of fysiotherapeut kon vertellen wat de oorzaak was van de pijn in haar rug. “Soms ging het wel wat beter en dacht ik weer voluit te kunnen gaan trainen, maar de pijn kwam iedere keer terug.” Na twee jaar tobben, besloot ze haar sportcarrière een andere wending te geven. “Ik kon alleen zwemmen en fietsen en dus geen wedstrijden doen. Dat frustreerde en daardoor ging het plezier in het sporten weg. Totdat verschillende mensen onafhankelijk van elkaar aan me vroegen waarom ik niet ging wielrennen. Fietsen vond ik altijd al het leukste onderdeel van de triatlon en toen ik de kans kreeg om bij Dolmans Landscaping te komen fietsen, was de keus snel gemaakt. Die kans kon ik niet laten lopen.”

En zo maakte Jongstra begin maart, op 34-jarige leeftijd, haar debuut als wielrenster in de Omloop Het Nieuwsblad. “Ik heb als triatlete acht Nederlandse titels gewonnen, maar als wielrenster begin ik gewoon op nul. Het is een heel andere sport. In de triatlon wint meestal de sterkste, in het wielrennen kan ook de slimste winnen. Dat is even wennen. Ook is het wennen dat ik nu ieder weekeinde een wedstrijd, of zelfs twee, rijd. Ook hoef ik nu minder te trainen. Als voorbereiding op een grote wedstrijd trainde ik als triatlete soms wel drie keer per dag. Als ik 120 kilometer had gefietst, trok ik vaak nog de hardloopschoenen aan voor een duurloop. Nu ben ik na één training al klaar. Wat ik wel heel leuk vindt, is dat wielrennen een teamsport is. Als triatlete was ik toch vaak alleen op pad.”

Als triatlete was ze gewend om op het hoogste niveau te sporten en ook als wielrenster wil ze de top halen. “Dat is wel mijn doel. Alleen besef ik wel dat ik nog veel moet leren. Lastig, want ik ben erg ongeduldig.”

Door Marcia Jansen (Gelderlander Rivierenland).