Jullie vrouwen

januari 25, 2015 //

/

In antwoord op één van mijn enthousiaste tweets over een fietstraining stuurde één van mijn volgers mij dit: ‘vind het altijd zielig hoe weinig calorieën jullie vrouwen verbranden. 700 in 1.41! Liep net 19km hard in 2.30 en 2.500 cal’. Euh, pardon, lees ik dit nu goed? Jullie vrouwen? Mijn (blijkbaar feministische) nekharen gaan overeind staan. Jullie vrouwen?! Hoezo, jullie vrouwen? Scheer even de helft van de bevolking over één kam zeg!

Gelukkig bedoelde hij het niet zo slecht. Zijn redenering was dat vrouwen over het algemeen (jawel, nog een keer over één kam, ik zag het ook) een stuk lichter zijn en daardoor minder verbranden. Dat klopt natuurlijk voor de tengere vrouwen. Maar ja, dat ben ik nog nooit geweest en nu in de winter en na wat blessures al helemaal niet!

Klopt zijn bewering eigenlijk? Zijn vrouwen in het nadeel bij calorieverbranding? En had ik inderdaad ‘slechts’ 700 calorieën verbrand met ruim anderhalf uur fietsen zoals mijn Strava app aangaf? En is dat gemiddeld gezien dan weinig? Voor euh…een vrouw? Als je de literatuur erop naslaat, blijkt mijn twitter-volger deels gelijk te hebben: mannen hebben gemiddeld meer spierweefsel, terwijl wij vrouwen ‘gezegend’ zijn met een gemiddeld hoger percentage lichaamsvet. Mannen hebben hierdoor een hoger energieverbruik en verbranden sneller vet. Nou, daar zijn we mooi klaar mee!

Nu weet mijn strava app niet eens mijn hartslag (want die heb ik niet gekoppeld) laat staan mijn huidige gewicht en hoe hard de wind waaide die dag. Er zijn allerlei online rekenmodellen en –tools te vinden die je helpen bij het berekenen van jouw calorieënverbruik bij sporten. Ik zou me er misschien meer mee bezig moeten houden. Niet zozeer met calorieverbranding tijdens het sporten maar wel met data. Trainingsopbouw, trainen op hartslag, trainen in zones en vooral ook: afwisseling aanbrengen in mijn trainingen.

Doe ik dat alles dan niet? Neuh, niet voldoende in ieder geval. Om heel eerlijk te zijn: ik doe maar wat! Sporten en trainen doe ik – zoals met zoveel dingen in mijn leven – op gevoel. Omdat dit niet altijd even effectief is, heb ik me voorgenomen het dit jaar toch iets professioneler aan te gaan pakken. Hoe precies, daar ben ik nog niet uit. Ik ben nog zoekende, weeg de ene methode tegen de andere af. Twijfel over me aansluiten bij een fiets- of hardloopclub of misschien toch gewoon een inspanningstest en op basis daarvan een schema voor mij persoonlijk. Pas als ik er echt een goed gevoel bij heb, maak ik mijn keus!