Juryleden in de Vrouwentriathlon

december 15, 2011 //

Voor de Vrouwentriathlon proberen we ook altijd vrouwelijke juryleden te regelen. Twee juryleden van het eerste uur zijn Suus Baggen uit Bilthoven en Toos van Swol uit Eindhoven. Zij zijn al vanaf de eerste editie in Beesd van de partij.

Hoe zijn jullie bij de Vrouwentriathlon betrokken geraakt?

Suus: “Ik ben lid van triathlonvereniging Hellas in Utrecht waar Sione Jongstra en Karlijn Moll die de Vrouwentriathlon in 2009 opgezet hebben, ook lid van zijn.”

Toos: “Ik ben al zo’n 26 jaar jurylid en ken daarvan Kitty van Bloois die ook jurylid is en de Vrouwentriathlon mee organiseert. Het leek me meteen leuk om te jureren in Beesd. Vrouwen onder elkaar, laten we dat maar doen.”

Is er veel verschil tussen gewone wedstrijden en de Vrouwentriathlon?

Suus: “De Vrouwentriathlon is natuurlijk een speciale wedstrijd omdat daar veelal vrouwen aan meedoen die nog nooit een triathlon gedaan hebben. Deze deelnemers reageren daarom heel verschrikt als je hen als jurylid een aanwijzing geeft. Ook zijn vrouwen in mijn perspectief wat sportiever dan mannen.”

Toos: “Vrouwen nemen vaak wat sneller van je aan dan mannen. Ik vraag altijd aan vrienden en mijn buren, als ze een fles wijn open trekken, de kurk voor mij te bewaren. Die geef ik dan aan vrouwen die een stuur hebben dat niet dicht is bij de handvatten. Dat is heel gevaarlijk omdat je bij een val het stuur in je buik kunt krijgen. Vrouwen nemen dat meteen aan, mannen willen dan nog wel eens zeggen dat het allemaal wel meevalt.”

Hoeveel wedstrijden jureer je per jaar?

Suus: “Ongeveer zes. Vooral de wat kleinere evenementen vind ik leuk om te doen. Hier zie je meestal een groot aantal mensen dat voor het eerst triathlon doet. Ik vind het een uitdaging om die mensen te laten weten wat de regels zijn, maar op een zodanige manier dat ze aan het eind van de wedstrijd met een goed gevoel op hun wedstrijd kunnen terug kijken.”

Toos: “2012 wordt mijn laatste jaar als jurylid. Ik heb het dan 26 jaar gedaan en ik ben inmiddels ook 75, dus het is wel mooi geweest. Ik doe alleen nog wat kleine wedstrijden bij mij in de buurt zoals Nuenen en Weert en de Vrouwentriathlon in Beesd, dat vind ik een leuke kleine, compacte wedstrijd.

Wat vind je leuk aan de Vrouwentriathlon?

Suus: “Ik vind het leuk dat er alleen maar vrouwen aan meedoen, er alleen vrouwen in de organisatie zitten en, in Beesd, bij alle edities alleen maar vrouwen als jurylid gefungeerd hebben.”

Toos: “De ontspannen sfeer!”