Lopen onder werktijd
februari 5, 2012 //Van de triatleten moet 99% gewoon werken om in haar bestaan te voorzien. Een artikel met handige tips om voor, tijdens of na werktijd efficient te kunnen trainen. Helaas moeten de meeste van ons gewoon iedere dag werken om in ons onderhoud te kunnen voorzien. En na je werk is er dan vaak een gezin of een partner die ook nog de nodige aandacht vraagt. In dit artikel een aantal handige tips om te trainen voor, tijdens of na werktijd.
Speciaal voor degene die werken in de stad en dus niet even lekker de polder in kunnen om een stukje te lopen. Algemene opmerking is dat je de afstand langzaam moet opbouwen als je niet gewend bent te lopen op een harde ondergrond, dit uiteraard om blessures te voorkomen.
Woon-werkverkeer
Afhankelijk van de afstand kan je helemaal of gedeeltes lopen naar je werk. Ligt je werk verder van je huis af kijk dan eens of je een gedeelte van de route kan lopen. Bijvoorbeeld met de auto tot aan de rand van de stad en dan lopend verder. Vaak is lopend de stad in nog sneller dan met de auto. Of kies een treinstation uit in de buurt van je werk en loopt de laatste kilometers naar je werk. Uiteraard moet je dit vooraf plannen, maar je zult zien dat deze trainingen minder tijd in beslag nemen dan een gewone looptraining.
Hou er wel rekening mee dat je vaak ’s morgens en ’s avonds moet lopen. Dus 15 kilometer om de dag mee te beginnen is lekker, maar heb je daar nog zin in na 3 vergaderingen en een lange dag werken?
Let ook op dat je het lopen met een rugzak met kleding langzaam opbouwt, om je rug niet te snel te zwaar te belasten moet je de afstand die je loopt met je rugzak langzaam opbouwen.
Intervaltrainingen in de stad
De stad is uitermate geschikt om je intervaltrainingen in te doen. Door de vele orientatiepunten als lantaarnpalen, brievenbussen en kruisingen kan je gemakkelijk een parcours samenstellen. De omstandigheden zullen iedere training nagenoeg gelijk zijn en daarom is het bij een intervaltraining in de stad perfect om tijden tussen de meetpunten te meten. Gebruik bijvoorbeeld een website als map my run om een goede route uit te meten en gebruik die route dan altijd als basis voor je snelheidstrainingen.
Lunchtraining
Ook als je maar een lunchpauze hebt van 30 minuten kan je deze tijd prima gebruiken om te trainen. Richt je dan niet op afstand maar op snelheid. Selecteer een route zonder stoplichten of veel kruispunten. Belangrijk is het dat je naar een punt toeloopt en vanaf dat punt weer terug naar kantoor. Probeer de heenweg van je route te lopen in bijvoorbeeld 16 minuten en op de terugweg te versnellen en dezelfde afstand te lopen in 14 minuten. Op deze manier kan je je snelheid perfect trainen in je lunchpauze van 30 minuten.
IJkpunt
Kies een ronde uit de buurt van je werk, het liefst zonder stoplichten en met zo min mogelijk kruispunten. De lengte van de ronde is niet het belangrijkste, belangrijker is het dat je de gekozen afstand gemakkelijk kan lopen. Loop de ronde dan een keer op je hardst en noteer de tijd. Gebruik deze ronde nu regelmatig als ijkpunt om je conditie en progressie te meten. Doordat de lengte en de omstandigheden van de ronde altijd nagenoeg gelijk zijn. Zo kan je onder werktijd even snel meten hoe het ervoor staat met je conditie.
Bron: 220 triathlon