Meer vertrouwen bij zwemmen in open water

juli 27, 2014 //

Voor veel vrouwen is zwemmen het spannendste onderdeel van de triathlon. Zwemmen in open water is ook nog eens anders dan in het zwembad. Daarom organiseerde Stichting Vrouwentriathlon in juni weer open water clinics. Dit jaar waren er zowel clinics voor beginners als voor gevorderden. Kim Vaessen en Nynke Bakering waren erbij in de Haarrijnse Plas te Utrecht.

Tijdens één van de beginnersclinics zat het weer niet mee; stevige wind, miezerregen en golven. Volgens Nynke trotseerden toch alle dames de weersomstandigheden, met én zonder wetsuit. Nynke: “Er werd 500 meter gezwommen. Daarnaast kregen we allerlei oefeningen. Er was veel ruimte voor vragen die uitgebreid werden beantwoord.”

Nuttig
Volgens Kim waren de lessen erg nuttig. “Ik heb geleerd efficiënt om te gaan met mijn energie. Met name hoe je met zo min mogelijk kracht uit het water komt, op het moment naar de wissel.”

Zwemstart en intervaltraining
De tweede clinic sloot Nynke aan bij de gevorderden. “We gingen dit keer snel het water in om de zwemstart te oefenen. Daarna deden we een stukje intervaltraining.” Nynke heeft vooral veel geleerd van het zwemmen in een groep. “Het is af en toe even dringen, maar als je gewoon je eigen tempo blijft zwemmen, kom je vanzelf op een plekje met wat ruimte terecht.”

Vertrouwen
De clinics hebben Kim meer vertrouwen gegeven, net als de parcoursverkenning in Beesd, waar Kim ook bij was. “Je kunt je daardoor beter concentreren op het moment en de inspanning.” Tijdens de Vrouwentriathlon in Beesd kon ze haar ervaringen meteen toepassen. “Het evenement was goed georganiseerd en vooral laagdrempelig. Een zeer goede ervaring met het fenomeen triathlon.”

Voor Nynke is de eerste Vrouwentriahtlon pas in augustus in Leidsche Rijn. “De clinics werden gehouden op dezelfde plek als de wedstrijd. Dat helpt zeker in een goede voorbereiding.”

Tip
Tot slot nog een tip van Nynke voor alle deelneemsters in Utrecht die de clinics niet hebben gevolgd: “Blijf vooral goed kijken waar je naartoe moet. Dat scheelt de nodige extra meters zwemmen.”