Verslag MTB Clinic

oktober 23, 2012 //

Hoe zit je ontspannen op je fiets? Hoe ga je om met bochten en heuvels? En hoe ploeter je door een zachte ondergrond (bijvoorbeeld zand). Zaterdag 13 oktober organiseerde Stichting Vrouwentriathlon een mountainbike clinic op de Utrechtse Heuvelrug. Vijftien vrouwen waren aanwezig om alles te leren over mountainbike techniek.

Mountainbike ClinicAstrid van de Waals is één van de aanwezigen die al vroeg tijdens de clinic een leerzaam moment meemaakt. Tijdens een heuveloefening gebruikt ze de versnelling verkeerd, waardoor de ketting van haar gehuurde mountainbike breekt. “Ik heb niet goed opgelet op welk blad de ketting zat”, geeft ze toe. “Ik bleef maar schakelen en toen ineens brak de ketting. Gelukkig was ik al boven. Eén van de dames adviseerde om naar de fietsenmaker in Doorn te gaan, aangezien niemand in staat was de ketting te maken. Daar ben ik allervriendelijkst en snel geholpen.”

Als Astrid zich met een nieuwe ketting weer aansluit bij de groep, is het tijd het geleerde in de praktijk te brengen. “Het fietsen door het bos, dwars door de plassen en over smalle paden, vond ik erg leuk”, vertelt ze. “Het was een gezellige, stoere groep meiden. Als je met een groep op pad gaat, durf je meer en wordt je uitgedaagd. In het begin ontweken we aardig wat plassen, maar later gingen we er gewoon dwars door heen. We werden steeds natter en viezer. Er vielen zelfs enkele dames met fiets en al om in de blubber. Hilarische taferelen!”

Mountainbike ClinicMarjolein van Dorp is één van de dames die aan het einde van de clinic per ongeluk een modderbad neemt. Ze blikt terug: “Ik reed dwars door een diepe plas, achter een andere vrouw aan. Zij reed er gewoon doorheen. Ik gleed schuin en verloor mijn evenwicht, waardoor ik half op mijn zij in de modderplas gleed. Ik had een mountainbike gehuurd, dus hoefde deze gelukkig niet zelf schoon te maken. Dat was overigens ook bijna niet meer nodig, want onderweg naar de rijwielhandel heeft het flink geregend.”

Marjolein is erg enthousiast over de clinic. “Ik heb geleerd mij nog beter voor te bereiden. Het was een gezellige clinic in een mooie omgeving met leuke mensen. Je bent lekker sportief bezig en werkt aan je conditie. Ik ben blij dat ik het heb gedaan. Ik heb nauwelijks spierpijn gehad, maar voelde wel aan mijn lijf dat het effect had. Dat is een mooie bijkomstigheid.”

Renske Lambert noemt mountainbiken de ideale herfst sport. “Je kunt in alle weersomstandigheden op pad, want het maakt niet uit als je vies wordt. Als je je maar enigszins op het weer kleedt”, vindt zij. “Naast het conditionele aspect en lekker buiten zijn, is mountainbiken soms best technisch. Dat maakt het speels en afwisselend. Ik voel me bij sommige manoeuvres niet altijd even veilig en comfortabel, waardoor ik soms wat gespannen op mijn mountainbike zit. De mountainbike clinic van de Vrouwentriathlon kwam daarom als geroepen.”

Net als Astrid, ziet Renske de voordelen van mountainbiken met een groep. “In een groep kun je het parcours makkelijker inschatten. Daarnaast durf je meer en krijg je vertrouwen”, meent zij. “Natuurlijk is het ook heel gezellig. Het voordeel om met alleen maar vrouwen te zijn, is dat ik me goed kon vinden in het tempo. Door geen zorgen te hebben over de route of het tempo kon ik mijn aandacht vestigen op het fietsen en was ik veel meer ontspannen. Je beseft je wat er allemaal op zo’n fiets kan: over boomwortels, door mul zand, diepe plassen en flinke stukken modder! Ik kan niet wachten tot de volgende clinic wordt georganiseerd!”