Na acht jaar abrupt einde aan Vrouwentriathlon Beesd

februari 10, 2017 //

Volkomen onverwacht heeft Camping Betuwestrand eenzijdig het besluit genomen dat er voortaan geen Vrouwentriathlon meer kan worden georganiseerd op en rond haar recreatieterrein in Beesd. We zijn zeer ontdaan door deze beslissing. “Na acht jaar mooie samenwerking wordt zomaar ineens de stekker eruit getrokken, we zijn er ondersteboven van”, vertelt een aangeslagen Sione Jongstra, oprichtster en voorzitter van de Stichting Vrouwentriathlon.

Eind januari kreeg de organisatie een telefoontje dat de Vrouwentriathlon mogelijk niet meer welkom was in Beesd, deze week kwam het definitieve bericht. “Dit nieuws komt echt als donderslag bij heldere hemel, we wisten van niks. Ons contactpersoon bij Betuwestrand heeft nooit iets laten doorschemeren. En nu ineens, terwijl de wedstrijddatum al is gecommuniceerd en de inschrijving op het punt stond van openen, wordt ons medegedeeld dat we niet langer welkom zijn” aldus Jongstra. “Volgens ons contactpersoon lag het niet aan de organisatie, die was altijd professioneel. We hadden liever in een veel eerder stadium vernomen dat de camping geen Vrouwentriathlon meer op haar terrein wilde hebben.”

Het late tijdstip van informeren maakt het onmogelijk nu nog een nieuw evenement op poten te zetten voor komend seizoen naast Zwemloop Het Lint in Utrecht op zaterdag 8 april en de Vrouwentriathlon in Utrecht op zondag 25 juni. Voor de Vrouwentriathlon Beesd was al veel voorwerk verricht: juryleden, speaker, wisselzone, vrijwilligers en vele andere zaken waren al geregeld. Ons verzoek om het evenement dit jaar toch door te laten gaan en daarna afscheid van elkaar te nemen, werd helaas niet ingewilligd.

Betuwestrand voert voor het niet meer willen huisvesten van de Vrouwentriathlon onder meer als reden aan dat de campinggasten teveel hinder ondervinden van de wedstrijd. Wij hebben in de afgelopen acht jaren echter gemerkt dat de campinggasten het juist een leuk evenement vinden en dat veel vaste gasten de deelneemsters elk jaar komen aanmoedigen of zelfs meedoen. Ook zijn er vele deelneemsters die één of meerdere nachten op de camping verblijven in aanloop naar de Vrouwentriathlon. Vrijwilligerscoördinator Dorine Versluis is eveneens teleurgesteld door het besluit: “We hebben elk jaar geprobeerd er samen met Betuwestrand een mooi evenement van te maken, we houden juist altijd rekening met het feit dat het een camping is met gasten.”

De Stichting Vrouwentriathlon is camping Betuwestrand dankbaar voor de afgelopen acht jaar. “Het is alleen erg jammer dat de samenwerking op deze abrupte manier eindigt”, aldus Jongstra. We zullen bekijken of er iets alternatiefs georganiseerd kan worden, een trainingsdag of wellicht weekend in augustus om zodoende toch nog iets aan te kunnen bieden aan de sportieve vrouwen die graag in Beesd hadden willen starten. “En we hopen alle dames uiteraard aan de start te zien in Utrecht. Voor 2017 lukt het ons niet meer om nog een Vrouwentriathlon op een nieuwe locatie te organiseren, maar we hebben zeker de intentie om dat in 2018 wel weer mogelijk te maken!”>